Norske Halvar vässar skyddsvaktsutbildningen

Under den sista helgen i mars övades soldater ur 12:e hemvärnbataljonen i skyddsvaktstjänst. Egentligen inte alls något som tillhör ovanligheterna för dagens hemvärnssoldater, men att genomföra utbildningen med skarpladdade vapen är en nyhet.– Vi övar med den nya träningsanläggningen Halvar, ett hjälpmedel för beslutsträning som gör utbildningen mycket mer realistisk, berättar övningsledaren Stefan Pieksma vid Norrbottensgruppen.

Träningsanläggningen Halvar tar skyddsvaktsutbildningen till en högre nivå när soldaterna ställs inför svåra situationer där det gäller att fatta väl avvägda beslut. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Hemvärnet organiserar från 2014 cirka 22-24 000 hemvärnssoldater i förband som har som huvuduppgift att bevaka skyddsobjekt samt utföra eskort i freds- och kristid. Det har under flera år konstaterats att insatsreglers tillämpning vid skyddsvaktstjänst som bedrivs under fredsförhållanden behöver övas mer och på ett mer strukturerat sätt.

Nu har svenska försvaret köpt in skyddsvaktsträningsanläggningen Halvar som utvecklats av norska hemvärnet och är ett av världens mest realistiska system för skyddsvaktsträning. Stefan Pieksma är en av de första övningsledarna som utbildats berättar vidare:
– Systemet är en beslutsträningsanläggning och består av två tält, kameror och videoprojektorer. Jag brukar säga att det är som i verkligheten fast lite förskjutet i sida, säger han.

Direktsändning

Skyddsvakterna arbetar i par och post-ettan, som den ena skyddsvakten kallas, befinner sig i ett tält och får övningsmomentet uppspelat framför sig i direktsändning på en stor filmduk.  Vid det andra tältet, på den så kallade figurantplatsen finns post-tvåan, han är också skyddsvaktsinstruktör. På figurantplatsen står kameran som filmar allt. Där spelas olika scenarier upp med hjälp av figuranter, i dessa scenarier ska sedan skyddsvakterna agera. Skyddsvakter, övningsledare och figuranter kommunicerar med varandra med hjälp av både fasta och trådlösa mikrofoner.

Beslutsträning

Under scenarierna samspelar övningsledaren i skjuttältet och post-tvåan  i syfte till skapa situationer där den övade posten måste fatta beslut och agera.
– Det är inte övningen att skjuta skarpt som är det viktiga utan träningen i att ta rätt beslut. Ett av de absolut viktigaste syftena med anläggningen är att vi i framtiden ska undvika onödiga skottlossningar, fortsätter Stefan Pieksma.

Pulshöjare

Om situationen kräver kan post-ettan använda sitt skarpladdade vapen och skjuta varningsskott och sedan verkanseld mot hotet som visas på filmduken. Att använda Halvar ger en utmärkt möjlighet att utvärdera agerandet med post-ettan och de åskådare som får plats i tältet.
– Utbildningen skiljer sig inte så mycket mot hur vi utbildats tidigare men man får en annan känsla när det är skarpt, en pulshöjare kan man säga. Det här blir ett bra komplement i utbildningen när det nu går att öva med skarpladdat vapen, säger Alexander Andersson som tillhör ett av insatskompanierna i 12:e hemvärnsbataljonen.

Scenarierna spelas upp av andra hemvärnssoldater vid bataljonen som fått speciell utbildning i att ”spela teater” och lära sig den stora mängd scenarier och rekvisita som finns att tillgå.
– När vi gick kursen var vi var ett tjugotal från Norr- och Västerbotten som utbildades till figuranter. Dessutom är det vi som agerar skådespelare som också utbildats på att rigga upp systemet inför en övning, berättar Stig Palmgren och Nina Vikström.

I utrustningen finns en tjugotal färdiga scenarier med varierande nivå av hot, allt från vilsna orienterare till tungt beväpnade och mycket hotfulla personer.

– Vi har inte hunnit öva med systemet så mycket ännu men vi är mycket nöjda hittills. Nu kan vi spetsa till utbildningen av skyddsvakter ytterligare genom att de får agera med skarp ammunition. Om skyddsvakten genomfört utbildning med Halvar får han automatiskt erfarenhet från olika situationer och lär sig ett korrekt agerande för en skarp situation, avslutar Stefan Pieksma.