Mujahedin Victory day firades

– Ingen kan bli buren på någon annans axlar för evigt.

Det sa guvernör Mohammad Atta när Mujahedin Victory day firades i Mazar-e Sharif under lördagen. Han betonade att han inte vill ha någon permanent amerikansk bas i landet efter 2014. Dagen firas till minne av både sovjetunionens tillbakadragande ur landet och mujahedin-krigarnas gerillakamp.

Sverige representerades av överste Anders Löfberg och ambassadör Henrik Landerholm.

Den 28 april är en helgdag i Afghanistan för att hedra mujahedins frihetskamp mot sovjetockupationen. Det är 20 år sedan ledarna för olika jihad-grupper, gemensamt kallade mujahedin, störtade kommunistregimen i Afghanistan med stöd av bland annat USA och utropade en islamistisk stat. Regeringen föll tre år efter det att sovjets armé hade lämnat landet och följdes av ett blodigt inbördeskrig.

Victory day firades i guvernörens palats i Mazar-e Sharif. Podiet, där hedersgästerna satt, omgärdas av två stora tavlor. Den ena föreställer president Hamid Karzai och den andra den mördade befälhavaren i norra alliansen Ahmad Shah Massoud. Det är en tydlig påminnelse om att Afghanistans historia skrivits om flera gånger i modern tid.

En av krigarna i striderna mot både sovjet och talibanerna var nuvarande guvernören i Balkh, Mohammad Atta. Han var dagens huvudtalare och värd för firandet.

I sitt tal beskrev han hur modigt och ärofullt mujahedin stred och beklagade att det idag finns korrupta krafter som inte jobbar för samma mål. Den utländska närvaron i landet har varit nödvändig för att bygga upp, men i framtiden vill han inte ha någon permanent amerikansk militärbas. Han befarar att det skulle kunna utgöra ett hot mot grannländer som Iran och Kina.

-Afghanistan riskerar att hamna mellan mäktiga härar, sa guvernör Atta.

Han fick medhåll av flera talare som återknöt till att afghanerna själva måste bära sitt land framöver. Det talades också om rädslan för kompromisser med talibanerna.

Ceremonier och firande genomfördes på flera platser i Afghanistan under lördagen. I Kabul arrangerades en militärparad och medaljceremoni. Säkerhetskontrollerna har varit omfattande för att undvika terroristattacker. 2008 dödades fyra afghaner och elva skadades i ett attentat riktat mot presidenten under Victory day i Kabul.

Det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan representerades av överste Anders Löfberg och ambassadör Henrik Landerholm.

De överlämnade en tavla till guvernör Atta och tackade för ett gott samarbete.