Hallå, hallå Sverige

Kommunikationssystem i all ära, utan personal som kan sköta dem är de till ingen nytta. Under övningen Frisian Flag ansvarar Fredrik Wiberg och Peter Thörnqvist för att kommunikationssystemen hem till Sverige fungerar.

Fredrik Wiberg fixar så att inga röjande signaler läcker ut. Foto: Louise Levin
Hemma eller borta spelar ingen roll, uppgifterna för Peter Thörnqvist och Fredrik Wiberg är detsamma. Under internationella övningar tillkommer samverkan med andra nationer vilket är utvecklande för funktionen.
Hemma eller borta spelar ingen roll, uppgifterna för Peter Thörnqvist och Fredrik Wiberg är detsamma. Under internationella övningar tillkommer samverkan med andra nationer vilket är utvecklande för funktionen. Foto: Louise Levin
Peter Thörnqvist installerar skrivare till datorer.
Peter Thörnqvist installerar skrivare till datorer. Foto: Louise Levin
Hemma eller borta spelar ingen roll, uppgifterna för Peter Thörnqvist och Fredrik Wiberg är detsamma. Under internationella övningar tillkommer samverkan med andra nationer vilket är utvecklande för funktionen. Foto: Louise Levin
Peter Thörnqvist installerar skrivare till datorer. Foto: Louise Levin

Det är alltid i början på en övning som det är mest att göra. Alla funktioner arbetar för att förbereda så att flygningarna kan genomföras. Telefoner kopplas in, datasystem ska konfigureras och krypterad förbindelse ska säkerställas.

– Kryptotelefoni kräver högre kvalitet på förbindelsen vilket basen har levererat, säger ledningssystemdriftledare Fredrik Wiberg.

Han berättar att krypterad telefoni kräver mer bandbredd eftersom mer data läggs till runt själva nyttoinformationen. Dessutom får det inte hacka och kopplas från.

Andra lösningar har direkt koppling till Jas 39 Gripen är det uppföljningssystem som finns för underhållstjänsten, Fenix. Här redovisas drifttider och kalendertider för flygplanet för olika delar exempelvis motorn.

Därför är det viktigt att data som skickas från datorerna på övningen till databasen i Sverige sker på ett säkert sätt.

– Den går via vanlig Internetuppkoppling via en VPN-tunnel, berättar han.

VPN-tunnel är en klassificerad säker väg för datatrafik, i detta fall endast det som skickas från de svenska flygteknikerna på Leeuwarden.

Arbeten kommer i vågor och vissa perioder är det mer att göra.

– Det är beroende på hur systemen väljer att leva sitt liv, säger Fredrik Wiberg.

Datorer och skrivare är Peter Thörnqvist specialitet. Under första veckan brottades han med undertecknads kraschade hårddisk. Det han själv trodde var omöjligt lyckades han lösa. I princip alla filer räddades.

– Det är bra med experter, säger Fredrik.

Även om gripenplanen innehåller 40-talet datorer är det inget som de arbetar med.

– Nä det är inga hemmapulargrejer i dem. Det krävs en annan kunskap för att få upp de där pippisarna, säger Peter Thörnqvist och syftar på Jas 39 Gripen.

Det är precis detta det handlar om, att stödet fungerar för att få gripenplanen att flyga.