Finlands president besöker Sverige

Under tisdagen anlände Finlands president Sauli Niinistö och frun Jenni Haukio till Arlanda. Presidentens flygplan togs emot av två JAS 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj, F7, som eskorterade flygplanet från Ålands hav. På Arlanda välkomnades de av en hedersstyrka och fanvakt ur Ledningsregementet. Efter landningen eskorterades presidentparet med beriden kortege från Hovstallet till Kungliga slottet.

Finlands president och Sveriges konung inspekterar Livgardets Grenadjärskompani tillsammans med chefen för grenadjärskompaniet. Foto: Björn Weserdahl/Försvarsmakten
Kadetter från Militärhögskolan Karlberg väntar på den beridna kortegen.
Kadetter från Militärhögskolan Karlberg väntar på den beridna kortegen. Foto: Björn Weserdahl/Försvarsmakten
Amfibieregementets soldater inspekteras.
Amfibieregementets soldater inspekteras. Foto: Björn Weserdahl/Försvarsmakten
JAS 39 Gripen från F7, som eskorterade in mot Arlanda
JAS 39 Gripen från F7, som eskorterade in mot Arlanda Foto: F7/Försvarsmakten
Kadetter från Militärhögskolan Karlberg väntar på den beridna kortegen. Foto: Björn Weserdahl/Försvarsmakten
Amfibieregementets soldater inspekteras. Foto: Björn Weserdahl/Försvarsmakten
JAS 39 Gripen från F7, som eskorterade in mot Arlanda Foto: F7/Försvarsmakten

Vägen från Norrbro till slottet kantades av cirka 650 soldater och officerare från Amfibieregementet, 4. Sjöstridsflottiljen, Militärhögskolan Karlberg, Helikopterflottiljen och Livgardet. Efter att ha anlänt till slottets inre borggård genomförde presidenten en inspektion av Livgardets grenadjärskompani tillsammans med H.M. Konungen samt chefen för grenadjärskompaniet. Vid mottagningsceremonin på inre borggården deltog även regeringen och Sveriges ÖB, Sverker Göranson. Marinens musikkår, Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår gav besöket en högtidlig stämning genom att spela på Norrbro och på inre borggården samt inne i slottet.

– Det känns kul att få komma in till stan och titta på kungligheterna. Förra veckan sov jag under en gran och nu står jag här. Jag gillar den variationen, sa soldaten John Sjöström från Amfibieregementet.

Att ena dagen sova under en gran och därefter stå uppställda i spikraka led med glänsande skor och rena kläder framför slottet är ett typexempel på hög flexibilitet i soldatyrket. Det är även något som Livgardets grenadjärskompani får erfara. Efter ceremonin byter de om till gröna kläder och åker direkt till Markstridsskolan där de under torsdagen genomför en förevisning i SIB (Strid i bebygglese) för Nato Urban Operations Task Group.