"Det här är er dag"

Det var många som strömmade in på anhörigdagen för FS 23, både gammal och ung, för att få en bredare uppfattning om vad som väntar i Afghanistan.

Johan Ask passade på att skojbråka lite med morbror Mikael under anhörigdagen på Livgardet. Foto: rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Jan Lundberg kontrollerar rättningen på staben inför fanceremonin. Drygt 1500 anhöriga kom till FS 23:s anhörigdag.
Jan Lundberg kontrollerar rättningen på staben inför fanceremonin. Drygt 1500 anhöriga kom till FS 23:s anhörigdag. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Reservofficeren Kjell Gillberg passade på att umgås med döttrarna Tova och Lina i solskenet.
Reservofficeren Kjell Gillberg passade på att umgås med döttrarna Tova och Lina i solskenet. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Chefen för det svenska truppbidraget till Afghanistan, överste Torbjörn Larsson tog emot styrkans fälttecken från Olof Granander, regementschef I 19.
Chefen för det svenska truppbidraget till Afghanistan, överste Torbjörn Larsson tog emot styrkans fälttecken från Olof Granander, regementschef I 19. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Jan Lundberg kontrollerar rättningen på staben inför fanceremonin. Drygt 1500 anhöriga kom till FS 23:s anhörigdag. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Reservofficeren Kjell Gillberg passade på att umgås med döttrarna Tova och Lina i solskenet. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten
Chefen för det svenska truppbidraget till Afghanistan, överste Torbjörn Larsson tog emot styrkans fälttecken från Olof Granander, regementschef I 19. Foto: Rickard Kjaergaard/Försvarsmakten

Försvarsmakten har de senaste åren utvecklat stödet till de anhöriga. Kamratstöd, jourtelefoner, Invidzonen och samverkan med olika frivilligorganisationer som Soldathemsrörelsen och Fredsbaskrarna gör livet lite lättare på hemmaplan när en anhörig åker iväg för att göra en insats i främmande land. Den 29 april arrangerade FS 23 sin anhörigdag som besöktes av drygt 1 500 nära och kära. 
– Det här är er dag, sa överste Torbjörn Larsson när han välkommande de anhöriga till Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. Lär känna er soldats kollegor. Var inte rädda för att ställa frågor under dagen till vem det än må vara i förbandet.

Afghanistan är ett komplext och främmande land för många. Svenska Afghanistankommittén var på plats för att sprida kunskap om landet som de verkat i dryga 30 år. Katinka Wall är pressekreterare för hjälporganisationen.

– Vi samarbetar inte på plats i Afghanistan med Försvarsmakten. Det handlar om att bibehålla vårt förtroendekapital och att signalera att vi inte är där i samma syfte som ISAF. Däremot gagnar det oss och Försvarsmakten om vi utbyter erfarenheter här hemma i Sverige. Vi har varit i landet i drygt 30 år och har 6 000 anställda i landet, säger Katinka Wall.

Glädje och allvar

Dagen bjöd på många intressanta och roliga moment för de anhöriga, som att dundra fram i ett stridsfordon 90 eller att titta på den materiel som styrkan FS 23 kommer att arbeta med nere i insatsområdet. Men naturligtvis infann sig allvaret när det orienterades på ett djupare plan om riskerna med att åka till Afghanistan.
Soldaten Sacha Wigebom har varit noga med att föra en dialog med sina anhöriga från den dag han ansökte till FS 23.

– Det är naturligtvis tungt att lämna de därhemma. Speciellt min dotter Nemi som bara är två år gammal. Jag får med mig en bok med bilder och kollage på henne när jag åker. Men den här dagen har haft ett jättebra upplägg för både anhöriga och oss soldater, säger han och kramar om dottern Nemi.