Svenska jägarsoldater har hittat föremål

Sökningarna efter det försvunna norska C-130 J Herkules fortsätter. Sent på fredag eftermiddag hittade militär personal ur bergsplutonen från Arméns jägarbataljon två föremål på drygt 1500 meters höjd på Storglaciären. Det rör sig om ett vadderat föremål samt en packrem och båda föremålen hade stark doft av fotogen. Det är annu inte konstaterat att fynden tillhör flygplanet.

Personal ur bergsplutonen vid Arméns jägarbataljon under sökinsatsen efter det försvunna norska Herkulesflygplanet. Foto: Arméns jägarbataljon

Bergsplutonen ingår inte i övningen utan var i Kebnekaiseområdet sedan i måndags för egen certifiering till bergsledare. När det saknade flygplanet blev känt tillkännagav plutonen sin närvaro och specialkompetens till räddningsledaren i Kiruna.

Plutonen har sen dess ingått i räddningsstyrkan i området. Under fredag gick plutonens militära bergsguide och fem man upp på Storglaciären för att söka av området på uppdrag från civila räddningsledningen. På grund av väderförhållanden med snöfall och 20-25 sekundmeters vind har patrullen efter fyndet sökt skydd i Tarfala forskningsstation.

Bergsplutonen består av 15 anställda jägarsoldater med specialkompetens att agera i fjällmiljö. Soldaterna är mycket erfarna och har varit anställda drygt ett och ett halvt år. Plutonen har arbetat hela natten mot fredag i patruller tillsammans med norska förband. De har idag till del återhämtat för att hela plutonen ska kunna fortsätta sökarbetet under lördagen.

Sökningsarbetet fortsätter under ledning av svensk räddningstjänst med assistans av huvudräddningscentralen i Nordnorge samt svensk och norsk militär.

Flygplanet som lämnade Evenes flygplats vid 13.40 tiden på torsdagen hade inga svenskar ombord. Flygplanet var på väg från Evenes till Kiruna för en transport i övningen Cold Response.

Presskontakt vid den svenska övningsledningen för Cold Response:
Kjell Enquist +46 70 666 89 78

E-post till svenska press- och informationscenter Cold Response:
infoc.swecon@wips.mil.se

Fortsätt följa händelseförloppet på norska Försvarets webbplats www.forsvaret.no

Mer information om övningen hittar du på www.forsvarsmakten.se/coldresponse