Strategisk nivå möter spjutspetsen

Så uttryckte sig bataljonschefen Jonas Nilsson efter att försvarsministern hade förmånen att följa 712:e kompaniets soldater under ett övningsmoment. Soldaterna fick även möjlighet att ställa frågor direkt till Sten Tolgfors i direkt anslutning till övningen.

Imponerande bredd på frågebatteriet när ministern mötte soldaterna. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Ministern tog sig tid att svara på samtliga frågor som kom upp.
Ministern tog sig tid att svara på samtliga frågor som kom upp. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Alla kategorier kom till tals såväl soldaterna som officerarna.
Alla kategorier kom till tals såväl soldaterna som officerarna. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Ministern tog sig tid att svara på samtliga frågor som kom upp. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Alla kategorier kom till tals såväl soldaterna som officerarna. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten

– Trevligt att han tog sig tid att komma ut och möta oss. Det kändes som att han har ett genuint intresse för soldaternas insats och som ministern sa ”Vi har mycket framför oss…”, säger Tony Renard, soldat vid 712:e kompaniet.

– Det känns betydelsefullt att en av landets högsta beslutsfattare frågar en personligt om vad man tycker om arbetet, säger Marcus Lundberg, en av soldaterna som mötte försvarsministern.
Besöket började med ett lunchföredrag där regementschefen, överste Michael Nilsson, gav sin bild av läget vid regementet. Även bataljonerna hade redovisningstid för att ge sin bild och då kanske främst av hur det går med rekrytering och utbildning. Efter att ministern inmundigat lunch och fått en bild av verkligheten flyttade man sig raskt ner till anläggningen för strid i bebyggelse. Här erbjöds ministern att följa en av grupperna som skulle genomsöka en byggnad. Även media var inbjuden till denna del av övningen, något som uppfattades som positivt av alla deltagare.

Nöjda besökare och soldater

Försvarsministern var nöjd med besöket. Bäst av allt var naturligtvis att få träffa soldaterna. Det var en imponerande bredd på frågebatteriet och flera av de sakkunniga som var med nickade gillande över de frågor som ställdes.
– Jag tyckte försvarsministern var tydlig i sina budskap. Det ger kontext och sammanhang till både utbildning och insatser, säger Linus Hallman, även han en av soldaterna som hade möjlighet att ställa frågor till försvarsministern.

 Framåtanda och Stolthet

"Framåtanda och stolthet" är ju som bekant regementets valspråk. Det skiner igenom i allt man gör på P 7, inte minst att många av soldaterna efter mötet ville lämna sin egen syn på hur de hade uppfattat mötet med ministern. Det är viktigt, inte minst med tanke på den strategiska effekt som soldaternas arbete idag kan ha, både på gott och ont. Den bästa soldaten är den som förstår vad det är han gör och varför han gör det. De soldater som försvarsministern mötte visade prov på både och.

Det var naturligtvis ett bra tillfälle att få presentera helheten av vad P 7 och Revinge garnison verkligen levererar.
– Det är viktigt för P 7 att försvarsministern tidigt visar intresse för den utveckling som nu sker på regementet, säger Michael Nilsson, regementschef P 7.