Skadad soldat planeras att flygas hem

Tillståndet för den soldat som skadades i Afghanistan på fredagen är fortsatt allvarligt men stabilt. Ett ambulansflygplan är på väg från Sverige för att hämta hem honom. Om läkarna på plats bedömer det som medicinskt möjligt, kommer soldaten att under dagen flygas hem till Sverige för fortsatt vård.

Den skadade soldaten vårdas på ett fältsjukhus på den tyska basen Marmal, där han också opererades i går. Enligt planeringen ska soldaten transportas hem till Sverige så fort som möjligt utifrån den medicinska bedömningen. Förhoppningen är att ambulansflygplanet med den skadade soldaten kan landa på Arlanda redan på lördagskvällen. Personal från Försvarsmakten är beredda att möta upp planet, bland annat chefen för den svenska Afghanistanstyrkan FS22, överste Anders Löfberg, som tillfälligt är hemma i Sverige. Därefter kommer soldaten att transporteras vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för fortsatt vård.

Det var på fredagen som soldaten skadades av en vägbomb i området Chimtal, 40  kilometer väster om Mazar-e-Sharif, där huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd.

Soldaten ingick i en patrull som var på ett rutinuppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Soldaterna gick utanför fordonen under uppdraget vid byn Naw Shahr-e Baluch i Chimtal när en bomb exploderade. Den skadade soldaten ådrog sig svåra skador i benen samt i ena handen.

Sjukvårdspersonal som ingick i enheten genomförde ett snabbt omhändertagande på plats innan soldaten kunde föras med helikopter till fältsjukhuset på den tyska basen Marmal.