Skadad soldat på väg hem

Den soldat som skadades på fredagen i Afghanistan är nu på väg hem till Sverige i ett ambulansflyg. Planet beräknas komma till Arlanda omkring 21.00 på lördagskvällen. Den skadade kommer sedan att transporteras vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för fortsatt vård. Tillståndet är fortfarande allvarligt men stabilt.

Personal från Försvarsmakten är beredda att möta upp planet på Arlanda, däribland chefen för den svenska Afghanistanstyrkan FS22, överste Anders Löfberg som tillfälligt är hemma i Sverige.

Det var på fredagen som soldaten skadades av en vägbomb i området Chimtal, 40  kilometer väster om Mazar-e-Sharif, där huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd.

Soldaten ingick i en patrull som var på ett rutinuppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Soldaterna gick utanför fordonen under uppdraget vid byn Naw Shahr-e Baluch i Chimtal när en bomb exploderade. Den skadade soldaten ådrog sig svåra skador i benen samt i ena handen.

Sjukvårdspersonal som ingick i enheten genomförde ett snabbt omhändertagande på plats. Därefter har soldaten vårdats på fältsjukhuset på den tyska basen Marmal där han också har opererats.