Samma behov men olika uppgifter

Att vara officer eller soldat har många likheter med att vara äventyrare som genomför olika expeditioner. Båda uppgifterna kräver utbildning, kunskap och träning i till exempel överlevnad.

Mattias och Ola pratade om mat och utbildning Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Intresset om förbandets verksamhet och utbildning var stort bland besökarna
Intresset om förbandets verksamhet och utbildning var stort bland besökarna Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Intresset om förbandets verksamhet och utbildning var stort bland besökarna Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Det kräver också kunskaper om hur man hanterar materiel såsom skidor, kajak eller annan utrustning man behöver för att lösa uppgiften. Ännu viktigare är kunskapen om hur den egna kroppen fungerar vid extrema både psykiska och fysiska påfrestningar för att behålla sitt stridsvärde, det vill säga hela tiden kunna prestera mer eller mindre. Här är det ingen skillnad på äventyraren eller officeren/soldaten. Det gäller att hela tiden tänka ett steg längre och vara förutseende. Till exempel om individen förflyttar sig långa sträckor med tung packning så gör kroppen av med en hel del energi och vätska, för att skapa uthållighet behöver man hela tiden fylla på energi i form av mat och vätska.

Mat i fokus

Mat var ett gemensamt ämne som diskuterades på vildmarksmässan mellan officerarna från andra amfibiebataljonen och äventyraren Ola Skinnarmo. Besökarna på mässan hade möjlighet att smaka på den mat som soldater/officerare och Ola Skinnarmo äter under deras respektive yrkesutövanden. De var alla rörande överens om vikten av att ha bra mat men också att den skulle smaka gott oavsett om man var soldat eller äventyrare, samma behov men olika uppgifter.

– Min absoluta favorit bland de frystorkade rätterna är pasta Carbonara som jag själv varit med och komponerat ihop, sa Ola Skinnarmo. Mattias från kustjägarkompaniet var benägen att hålla med om att den var god.

Det diskuterades också om yrket soldat och den utrustning som finns i dag.
– Försvaret är absolut en intressant arbetsplats, det har kommit otroligt mycket ny och modern utrustning sedan jag gjorde lumpen. Redan under min värnplikt började jag bygga om ryggsäckar och annat för att det skulle passa bättre, berättade Ola.

Det var en hel del andra besökare som också hade friluftsintresset gemensamt med soldaterna och officerarna. Flertalet hade länge tänkt söka sig till en utbildning i försvaret och uppskattade därför möjligheten att få träffa personal på mässan. Många lockades just av möjligheten till personliga utmaningar och kamratskap som försvaret kunde ge.