Ny chef för Must utsedd

Regeringen utsåg på torsdagen generalmajor Gunnar Karlson till ny chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) från den 1 oktober i år.– Jag är både hedrad och stolt, säger Gunnar Karlson.

Generalmajor Gunnar Karlson blir ny chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) från den 1 oktober i år.
Generalmajor Gunnar Karlson blir ny chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) från den 1 oktober i år. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
Generalmajor Gunnar Karlson blir ny chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) från den 1 oktober i år. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten

Den nye Must-chefen är född i Karlskrona, men utan militärt påbrå i släkten. Men ett brinnande intresse av militär historia, som bland annat tog sig uttryck i byggandet av plastmodeller samt släktingar som var engagerade i frivilligrörelsen, bidrog till att han valde den militära banan.

Efter två Prao-platser i försvaret under grundskola och gymnasium blev det värnplikt på I 11 i Växjö som skytteplutonchef innan det han antogs på aspirantskolan och så småningom Karlberg. Och på den vägen är det.

Men den 53-årige generalmajoren har också en smula ovanliga erfarenheter med sig till den nya posten.

– I unga år var jag politiskt engagerad på vänsterkanten, berättar Gunnar Karlson. Det var något som hade sitt ursprung i elevkårsarbete och inspiration från goda vänner.

Gunnar Karlson har inte varit medlem i något politiskt parti, men i slutet på 70-talet gått i ett antal demonstrationståg. Han ser ungdomsåren som en erfarenhet som kan tillföra nya perspektiv till den kommande tjänsten. I övrigt vill han inte nu uttala sig om vart han vill ta Must.

– Jag har god tid på mig att se och lära av organisationen, säger han. Men det är ett halvt år till jag tillträder och jag fortsätter i min befattning som förbandsproduktionschef till dess.

Själv har Gunnar Karlson två internationella insatser i bagaget – dels första svenska bataljonen i Bosnien, dels ett halvår som observatör åt OSSE i Tjetjenien. Han talar engelska och franska samt kan göra sig förstådd på ryska efter att ha gått tolkskolan i början av 80-talet.

Under två perioder har han varit anställd i regeringskansliet – tre år på försvarsdepartementet med stationering i Bryssel och två år på UD.
Den nuvarande chefen för Must, Stefan Kristiansson, har fått sitt förordnande förlängt med ett år och det går ut den sista september.