"Kvinnorna kan få männen att lägga ned vapnen"

Även om det är mannen som bär vapen så har han en kvinna i sin närhet. Det kan vara en mor, en fru eller kanske en syster. – Och kvinnorna kan få dem att ändra riktning och lägga ner vapnen, säger Noor Hameedi från Baghlans provinsråd.

Den svenska afghanistanstyrkan representerades av gender-rådgivare Monica Larsson. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Afghanistans första kvinnliga general, Khatool Mohammadzail, delade med sig av sina erfarenheter på shuran.
Afghanistans första kvinnliga general, Khatool Mohammadzail, delade med sig av sina erfarenheter på shuran. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Noor Hameedi berättade om kvinnors betydelse för sammanhållningen i det afghanska samhället.
Noor Hameedi berättade om kvinnors betydelse för sammanhållningen i det afghanska samhället. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Det blev många kramar under onsdagens shura då kvinnor träffades för att prata om reintegration.
Det blev många kramar under onsdagens shura då kvinnor träffades för att prata om reintegration. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Afghanistans första kvinnliga general, Khatool Mohammadzail, delade med sig av sina erfarenheter på shuran. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Noor Hameedi berättade om kvinnors betydelse för sammanhållningen i det afghanska samhället. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten
Det blev många kramar under onsdagens shura då kvinnor träffades för att prata om reintegration. Foto: Karin Eriksson/Försvarsmakten

Hon var en av deltagarna på den kvinnlig shura som arrangerades av Isaf i Mazar-e Sharif på onsdagen. Tema var reintegration och representanter från olika delar av det afghanska samhället diskuterade hur tidigare motståndare ska kunna återvända till ett vanligt liv.

Två generaler satt vid vip-bordet på den kvinnliga shuran.  Det var dagens värd, den amerikanske general Eric Wendt, och hedersgäst den afghanska generalen Khatool Mohammadzail. Hon är den första kvinnan i Afghanistan som nått generalsgrad i armén.

De satt sida vid sida för att diskutera hur tidigare motståndsmän skulle kunna återvända till ett normalt liv i samhället.

I samlingssalen på Camp Marmal hade närmare 70 kvinnor med höga positioner i det afghanska samhället samlats för att bidra med idéer och tankar för ett bättre integrationsarbete. Det var parlamentsledamöter, chefstjänstemän och representanter för olika organisationer.

– Vi kvinnor måste vara som en kedja där varje länk är viktig för att kunna göra vår röst hörd, sa general Khatool.

Isaf (de internationella säkerhetsstyrkorna) stödjer den afghanska statens program för att erbjuda tidigare motståndsmän en väg tillbaka. Programmet heter Afghan Peace and Reintegration Program och runt 2 000 män i norra Afghanistan har anmält sig.

– Det är cirka 1 400 som hittills fått de fördelar det innebär att lämna motståndssidan, sa general Wendt. Vi har fortfarande många som väntar på sin tur.

Afghanistan har sargats av krig i över 30 år och många före detta talibaner valde sida efter den som kunde betala maten för dagen. Nu ska landet byggas upp igen och det svåra arbetet att samla alla i ett gemensamt samhälle har börjat.

Kvinnornas roll är viktig i detta arbete. Det var kvinnorna som stannade kvar i byarna tillsammans med barn och gamla när männen blev rekryterade av talibanerna. De har ett övergripande ansvar för familj och sammanhållning.

– Vi måste tänka på hur det afghanska samhället ser ut när vi samlas till rådslag så att vi tar hänsyn till både stam och etnicitet. För att lyckas måste alla känna sig delaktiga, sa Fribaah Majeed från departementet för kvinnofrågor i provinsen Balkh.

Den svenska afghanistanstyrkan hade flera representanter på shuran under ledning av gender-rådgivare Monica Larsson. Det är fjärde shuran för kvinnor med högre positioner i den norra delen av Afghanistan.

– Men det är också viktigt att kvinnor ute på landsbygden får del av informationen som ges samt dela med sig av sina erfarenheter och vi planerar för kommande rådslag på provinsnivå, berättar Monica Larsson.

Onsdagens shura avslutades med en behovsinventering av utvecklingsprojekt. Tanken är att dessa projekt ska diskuteras vidare på nästa shura i juni.