Kristallklart samarbete

I fjorden Gratangen dyker svenska fältarbetsdykare och norska ingenjörsdykare sida vid sida, i kristallklart vatten. – Vattnet i fjordarna i Nordnorge är fantastiskt, idag har vi 25 till 30 meters sikt, berättar Daniel Lindman, dyktjänstledare vid Försvarsmaktens vinterenhet och övningsledare för dagens dykningar.

Daniel Amador från Göta ingenjörregemente dyker tillsammans med norske ingenjördykaren Kristian Selnes. Foto: Fredrik Hjälte/Försvarsmakten
Daniel Amador får hjälp att ta på sig den 13 kilo tunga dykhjälmen
Daniel Amador får hjälp att ta på sig den 13 kilo tunga dykhjälmen Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Efteråt saneras dykaren från eventuella farliga ämnen.
Efteråt saneras dykaren från eventuella farliga ämnen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Daniel Amador får hjälp att ta på sig den 13 kilo tunga dykhjälmen Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Efteråt saneras dykaren från eventuella farliga ämnen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Samarbetet har pågått under många år och är fruktsamt för båda sidor. Man lär av varandra och provar varandras utrustning.

En fältarbetsdykares uppgifter är varierande och handlar exempelvis om att undersöka broar och kajer samt att reparera dessa vid behov. Även materiel eller fordon som råkat hamna i vattnet tas om hand av dykarna.

– I dagens övning ska dykarna ta om hand om en container med diesel och oljor som hamnat i vattnet. I arbetet gäller det att se till att minimera utsläppet och miljöförstöringen, säger Daniel Lindman.

Knivskarpa bilder

Den utrustning som dykarna använder är ett så kallat hjälmdyksystem, där andningsluften till dykaren kommer från flaskor på land. En slang förser dykaren med luft, medan en annan sänder över video från en kamera på dykarens hjälm till en skärm på land. Bilden är knivskarp. På så sätt kan dykarens arbete följas och man kan ge instruktioner till hur något ska utföras.
– Faktum är att jag ofta ser bättre via dykarens kamera än vad dykaren själv ser, säger dykledaren Anders Walhjalt från Göta ingenjörregemente. Han sitter i ett litet tält på land och övervakar dyket.

Hjälmsystemet är ett tämligen nytt svenskt system som de norska dykarna nu får möjlighet att prova. Norge överväger nämligen att köpa in ett liknande hjälmdyksystem och kan nu ta del av de svenska erfarenheterna. Hjälmen väger 13 kilo och dykarens hela utrustning närmare 90 kilo, vilket gör det tungt att vistas på land med hjälmen på. Under vattnet är det dock inga problem att arbeta med utrustningen på.

Samarbetet fortsätter

Första dykparet är ett norsk-svenskt samarbete. Daniel Amador från Göta ingenjörregemente dyker tillsammans med norske ingenjörsdykaren Kristian Selnes. De går ner och undersöker noggrant den sjunkna containern och kommer upp med viktig information till hur den kan bärgas, utan att bränslet läcker ut.

– VI känner varandra väl sedan tidigare och har alltid roligt när vi träffas på övningar. Flera av oss har gått kurser tillsammans både i Sverige och i Norge, berättar Kristian Selnes.

Det framtida samarbetet mellan de två nationernas dykare planeras att fortsätta på samma nära sätt. Närmast väntar en sprängkurs i Eksjö följt av utbildning i älvdykning i Norge.