Indirekt eld i direkt samarbete

För artilleriet i Norge och Sverige är årets Cold Response en milstolpe. Det är första gången som den nya artilleripjäsen Archer är med i en militärövning.– Resan upp gick bra och vi ser nu fram emot att testa pjäsen tillsammans med Norge, säger föraren Björn Olofsson och gruppchefen Robin Bokvist.

Kompanistaben med stridsledarna Petter Indseth och Anton Lindfors tycker samarbetet fungerar mycket bra. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Laddningen är en av många förbättringar med det nya systemet. Det som förr sköttes manuellt sker nu med hjälp av en lyftanordning.
Laddningen är en av många förbättringar med det nya systemet. Det som förr sköttes manuellt sker nu med hjälp av en lyftanordning. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Systemtekniker Magnus Larsson fyller på kokt vatten och förbereder måltid tillsammans med pjäsmekanikern Carolina Ask.
Systemtekniker Magnus Larsson fyller på kokt vatten och förbereder måltid tillsammans med pjäsmekanikern Carolina Ask. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Laddningen är en av många förbättringar med det nya systemet. Det som förr sköttes manuellt sker nu med hjälp av en lyftanordning. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Systemtekniker Magnus Larsson fyller på kokt vatten och förbereder måltid tillsammans med pjäsmekanikern Carolina Ask. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Efter en 20 timmars resa på landsväg är artillerikompaniet nu på plats sina 70 soldater och officerare, de två artilleripjäserna, två pansarterrängbilar och en lastbil.

Kompaniet från Artilleriregementet i Boden är under Cold Response underställd den norska artilleribataljonen och grupperar tillsammans med den norska personalen en tältförläggning i Setermoen.

Under tisdagen satt officerare från båda nationerna i en ledningsinredd pansarterrängbil och styrde Archerpjäsernas agerande. Eftersom datasystemen i ledningsvagnen inte är helt färdigt och integrerat med Archer satt kompaniets norska stridsledare Petter Indseth och lyssnade på den norska radiosignaleringen, och hans svenska motsvarighet Anton Lindfors antecknade den svenska eldsignaleringen.

Sedan förde de manuellt in händelserna på dataskärmen, något som kommer ske automatiskt när mjukvaran är installerad i vagnarna.
– Vi är vana att samarbeta med de norska artilleriristerna, under förra årets storövning ingick jag i det norska kompaniet och nu i år ingår den norske stridsledaren Petter Indseth i vår kompanistab och det fungerar jättebra, säger Anton Lindfors.

Helautomatisk

Det nya systemet Archer har rönt mycket uppmärksamhet och kallas världens första helautomatiska artillerikanon. På 30 sekunder efter att pjäsen har stannat kan den skjuta på mål upp mot 50 kilometer bort med bland annat GPS-styrda så kallade smarta granater. På tisdagen övade artilleriet att gruppera med två pjäser, hitta målet och teoretiskt skjuta ner fiendestyrkor.  I dagens övning ingick inte bara gruppering och bekämpning utan också att åka och fylla på ammunition.

Erfarenhet

Att det norska och svenska artilleriet har ett bra samarbete är ingen nyhet. Båda nationerna införskaffar och utvecklar tillsammans systemet Archer. 
– Övningen ger oss och det norska försvaret nyttig erfarenhet om hur systemet fungerar, säger regementschef Anders Callert som åkt upp från A 9 i Boden för att under några dagar följa artilleriet under Cold Response.