Frågor fick svar på mässa

Frågorna från besökarna var många och intresset var stort när Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) och Luftvärnsregementet (Lv 6) deltog på utbildningsmässan på Campus Varberg. Tre soldater från FMTS fanns på plats för att ge sin bild av soldatyrket, den tekniska tjänsten och Försvarsmakten i stort.

Lisa Gustafsson hade många frågor som hon fick svar på av soldaterna. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
Pontus Dejenfelt diskuterade GMU med Sebastian Nilsson.
Pontus Dejenfelt diskuterade GMU med Sebastian Nilsson. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
Pontus Dejenfelt diskuterade GMU med Sebastian Nilsson. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten

De grönklädda soldaterna drar många nyfikna blickar till sig från mässans besökare. Många är de som passar på att stanna till i den lilla montern för att ställa sina frågor och hämta några broschyrer för senare läsning.
Sebastian Nilsson, soldat och hjulfordonsmekaniker på FMTS, tycker att rollen som yrkesinformatör är rolig och givande.
– Det är trevligt att träffa eventuella framtida medarbetare och människor med olika personligheter som alla kan tillföra något till Försvarsmakten, säger han.

Tillsammans med sina soldatkollegor svarar Sebastian så gott han kan på alla de frågor som ställs. Utbildningsmässan riktar sig främst till gymnasieelever i Varberg och soldaterna möts av många som kan tänka sig en framtid inom Försvarsmakten efter studenten. En av dem är Lisa Gustafsson, 19 år, som bland annat undrar hur tränad man måste vara för att klara av den grundläggande militära utbildningen (GMU) och så småningom soldatyrket.
– Jag vill testa mig själv fysiskt och är intresserad av soldatyrket också så det är ett stort plus för mig att man kan få den fysiska delen inom själva yrket, säger Lisa som har planerat att söka in till höstens GMU-omgång.
Av soldaterna i montern får Lisa svaret att en bra kondition och en grundtränad kropp räcker långt. För Lisa som berättar att hon tränar sex gånger i veckan är det nog inga större problem, konstaterar de.
– Får man automatiskt jobb efter GMU då? undrar Lisa.
– Om du gör en godkänd GMU och visar framfötterna får du erbjudande om jobb efteråt, svarar Sebastian.

Fullt av utmaningar

Vad är det egentligen man lär sig under GMU undrar många besökare.
– GMU är fullt av utmaningar, förklarar Sebastian. Du lär dig bland annat att slå upp tält, bygga förläggning, bo ensam ute i ett dygn och att skjuta.
Pontus Dejenfelt, 19, var på mässan för att se sig för efter alla möjligheter.
– Jag har funderat på GMU eftersom det är en bra erfarenhet. Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba som soldat, menar Pontus.

Något för alla

Stundtals är det ganska trångt runt montern och många unga killar och tjejer lyssnar på vad soldaterna har att berätta om sin verklighet.
– Vad finns det för mig inom försvaret? undrar någon och får till svar att inom Försvarsmakten finns det något för alla.