Försvarspolitiker på blixtvisit i Kosovo

– Kosovo är inne i en mycket spännande uppbyggnadsfas, sa Annicka Engblom (M), riksdagsledamot och medlem i försvarsutskottet när hon nyligen gjorde en blixtvisit hos den svenska Kosovostyrkan.

Chefsgruppen på ett av samverkansteamen (liaison- and monitoring team) tog med sig riksdagsledamoten Annicka Engblom ut på patrull i centrala Pristina. Foto: Sten Svensson/Försvarsmakten
Annicka Engblom i samtal med kapten Mikael Andersson, ställföreträdande chef för samverkansteamet i Gracanica.
Annicka Engblom i samtal med kapten Mikael Andersson, ställföreträdande chef för samverkansteamet i Gracanica. Foto: Sten Svensson/Försvarsmakten

Mellan tisdagen den 6 mars och torsdagen den 8 mars besökte Blekinges moderata riksdagsledamot i försvarsutskottet, Annicka Engblom, den svenska insatsen i Kosovo. Syftet med besöket var att riksdagsledamoten skulle uppdatera sig om det säkerhetspolitiska läget på plats. Hon träffade och talade också med personal i den 24:e svenska Kosovostyrkan, KS 24, och den svenska ambassaden.

I december beslutade riksdagen om ett fortsatt svenskt deltagande i den internationella Kosovostyrkan.  Sverige ställer en väpnad styrka om högst 70 personer till förfogande fram till och med den 1 april. Styrkan ska därefter successivt minska fram till utgången av 2013 då den avvecklas helt.
 
– Kosovo är inne i en spännande uppbyggnadsfas av sin nation efter självständigheten 2008. Det svenska militära bidraget har varit mycket betydelsefullt och att få besöka insatsen då den bemannas med personal från Blekinge flygflottilj, F17, är extra viktigt för mig. Jag är mycket nöjd med besöket, säger Annicka Engblom.

Det bör nämnas att Annicka Engblom inte är någon nybörjare i dessa sammanhang. Hon har en bakgrund i Försvarsmakten, är påläst och följer händelseutvecklingen i området.