Femetta för försvarets Susanne

Militära skidlandslagets Susanne Nyström vann TjejVasan 2012. Det var femte gången hon segrade i världens största skidlopp för damer. Hon chansade att åka utan fästvalla och det gick hem. – Ingen minns en fegis, sa Susanne nöjt.

Direkt i loppets inledning satte hemmaåkaren Sofia Bleckur färg på tillställningen med att dra hårt men Susanna Nyström hängde på. Loppet blev helt och hållet en affär mellan dessa två åkare. Duon växeldrog under större delen av loppet och när man kom in på upploppet så var Moras Sofia Bleckur i ledningen. Vid upploppsbron satte Susanne Nyström in stöten och kunde sedan hålla undan in i mål på tiden 1.20.34. Hennes näst bästa tid i Tjejvasan där hon själv har rekordtiden 1.18.30 satt 2008. Förutom medalj så blev det 50.000 kronor i för vinnaren.
Även militära skidlandslagets Jenny Hansson, som vann TjejVasan 2011,  gjorde en strong insats och slutade trea på tiden 1.21.53.

– Det var en otroligt bra insats av tjejerna och en välavvägd chansning att åka utan fästvalla, säger Jan-Henrik Bäck från Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhets idrottssektion vid MHS Karlberg.
– Det visar att en målmedveten och långsiktig satsning ger resultat. Tjejernas rutin är en mycket viktig del i sådana här tävlingar. Nu ser vi fram emot Vasaloppet som Jenny vann 2011 och Susanne 2010, tillägger han.

Det var ett riktigt styrkebesked från de två åkarna från militära skidlandslaget att vinna och bli trea i världens största skidtävling för kvinnor. I år slog den dessutom deltagarrekord med 7951 deltagare och åktes för 24:e gången.

Resultat TjejVasan 2012
1 Susanne Nyström, Laisvalls SK, 1.20.34
2 Sofia Bleckur, IFK Mora SK, 1.20.35
3 Jenny Hansson, Östersunds SK, 1.21.53