De håller övningen igång

För att kunna besegra sina motståndare behöver de stridande förbanden ammunition, mat och vatten. Logistikbataljonen är de som ser till att de svenska förbanden under övningen har det de behöver när de behöver det.

En mätt och nöjd soldat är en effektiv soldat. Plutonchef Elin Wilhelmsson vet hur viktigt det är med ett högt stridsvärde. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Logistikbataljonen har det enda svenska fältkoket i Nordnorge under övningen.
Logistikbataljonen har det enda svenska fältkoket i Nordnorge under övningen. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Bärgaren står i ständig beredskap och har redan använts flera gånger.
Bärgaren står i ständig beredskap och har redan använts flera gånger. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Rätt sak på rätt ställe är en förutsättning för att logistikbataljonen ska kunna lösa sin uppgift.
Rätt sak på rätt ställe är en förutsättning för att logistikbataljonen ska kunna lösa sin uppgift. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Logistikbataljonen har det enda svenska fältkoket i Nordnorge under övningen. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Bärgaren står i ständig beredskap och har redan använts flera gånger. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Rätt sak på rätt ställe är en förutsättning för att logistikbataljonen ska kunna lösa sin uppgift. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

– Det fungerar så att kvartermästaren ute på förbanden skickar in en beställning till bataljonsstaben och sen följer det hela kedjan ner till den enskilde soldaten som packar ihop det som behövs, säger Elin Wilhelmsson, chefen för bataljonens trosspluton.

Förläggning i toppklass

Förnödenheterna och materialet transporteras sen i konvojer ut till förbanden som behöver dem. Bataljonen har en egen eskortpluton som medföljer konvojen och försvarar den om den skulle bli anfallen.

Hittills under övningen har det utgått tre konvojer från bataljonens förläggningsplats. En förläggning som innehåller mycket. Här hittas bland annat det enda fältkoket bland de svenska styrkorna i övningen och maten som serveras är av hög kvalitet. Här finns också ett fältsjukhus med kapacitet att ta emot cirka tjugo patienter. Allt som du kan tänkas behöva under tiden i fält hittar du på förläggningen. Stridsvärdet bland bataljonens soldater är följaktligen högt och de kan koncentrera sig på sin uppgift.
– Vi ska ju helst inte märkas under en insats eller övning. Så länge vi inte märks så innebär det att allting fungerar som det ska. Det är när snön inte skottas undan, när ammunitionen har tagit slut eller när grejer börjar gå sönder och ingen lagar dem som folk lägger märke till vår funktion, menar Elin.

Hjälp till alla

Trossplutonens uppgift är, i första hand, att se till så att de svenska styrkorna har vad de behöver under övningen. Den extrema kylan och den stora mängden nederbörd i fjällvärlden kan dock ställa till det för fler än svenskar och det är plutonen beredda för.
– Vi har bland annat en bärgare som står i ständig beredskap och den har varit igång en hel del redan. Vi har bland annat dragit upp kanadensare ur diket och det var de väldigt glada för, berättar Elin.

Bataljonen ser också till att de fordon som får problem repareras för att så fort som möjligt kunna återgå till striderna. Det kan du läsa mer om här.

Vill du läsa mer om sjukhusets förmåga? Det kan du göra här.

Är du intresserad av att bli en del av logistikbataljonen?
Den grundläggande militära utbildningen genomförs under 2012 på en rad platser i landet. Ansökningstiden går ut den 25 mars. Sök redan idag!