Våldsamma protester i Afghanistan- lugnt i det svensk-finska området

Demonstrationer och våldsamma protester har fortsatt på flera platser i Afghanistan under söndagen. Det är sjätte dagen av våld efter koranbränningen på den amerikanska Bagram-basen fem mil norr om Kabul.- Vi har vidtagit beredskapshöjande åtgärder på olika sätt men det har inte varit några våldsamheter i vårt område, säger överste Anders Löfberg, chef för PRT MeS.

I de fyra provinser som ingår i det svensk-finska PRT har det varit relativt lugnt. Idag söndag genomfördes en större demonstration i provinsen Samangan men inga människor skadades.

På andra håll i Afghanistan har det däremot varit våldsamma protester och flera dödsoffer. Demonstrationerna som började i tisdags har hittills skördat över 30 människoliv och närmare 80 personer rapporteras skadade.

I provinsen Kunduz , nordöstra Afghanistan, dödades fem människor och ett 50-tal skadades när den uppretade folkmassan angrep bland annat UNAMA-kontoret under lördagen. De afghanska säkerhetsstyrkorna öppnade eld för att hindra människor att ta sig in på området. Ingen svensk personal har varit inblandad eller skadats i samband med detta. I Kabul sköts samma dag två amerikanska officerare ihjäl inne på inrikesdepartementet.

Demonstrationer och våldsamma protester har fortsatt även under söndagen. Afghanistans president Hamid Karzai har i pressmeddelanden vädjat om lugn.