Våldsamma demonstrationer i Sar-e Pul

600-700 människor har under söndagen demonstrerat i staden Sar-e Pul i västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet. Enligt obekräftade uppgifter har flera människor dödats.

Demonstrationer har förekommit i staden till och från under en längre tid. Demonstranterna är missnöjda med den sittande guvernören.

På söndagen intog demonstranter guvernörens bostad och i samband med detta ska vakter ha öppnat eld. Minst en person är bekräftad död och flera har skadats. Guvernören och den biträdande guvernören har evakuerats.

En mindre svensk militär styrka befinner sig i staden men är för närvarande inte hotad då missnöjet inte upplevs vara riktat mot Isaf.

– Det här är en intern politisk angelägenhet och den ska i första hand hanteras av den afghanska polisen och armén. Vi har inte blivit ombedda att hjälpa till men vi följer situationen noga, säger överste Anders Löfberg, chef PRT MeS (Provincial Reconstruction Team, Mazar-e Sharif).