Teori blir praktik för framtida luftvärnsofficerare

Fyra kadetter från officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) vid Luftvärnets stridsskola (LvSS). Under två terminer kommer de lära sig luftvärnsspecifik teknik, taktik och ledarskap. Allt för att bli redo för en framtid som luftvärnsofficerare.

De blivande luftvärnsofficerarna Mats, Henrik, David och Tobias har hunnit lära känna varandra väl på bara några veckor. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
– Jag tror vi har en rolig tid framför oss, säger David Andersson.
– Jag tror vi har en rolig tid framför oss, säger David Andersson. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten
– Jag tror vi har en rolig tid framför oss, säger David Andersson. Foto: Idalinn Aderlind/Försvarsmakten

VFU:n utgör termin fyra och fem av totalt sex terminer. När året är slut har kadetterna en termin kvar vid Militärhögskolan Karlberg innan de tar examen som fänrikar. De fyra kadetterna kommer från olika delar av landet. För David Andersson, 21 år, från Falkenberg, är Luftvärnsregementet i Halmstad nästan hemmaplan. Tobias Lindgren 22 år, från Umeå har däremot en lång resväg hem medan Henrik Nilsson, 22år och Mats Söderberg, 27 år båda kommer från Stockholm.  Gemensamt för de fyra är att de nu planerar för en framtid i Halmstad.
– Jag tror det finns goda möjligheter att utvecklas här på Luftvärnsregementet. Om man hittar sin bana tror jag man kan utvecklas hur långt som helst, säger Mats och får medhåll av David som tillägger:
- Det verkar vara en stor teknisk utveckling på gång inom luftvärnet och det ska bli kul att få vara en del av den.

Höga förväntningar

Kadetternas VFU inleddes med en veckas grundkurs inom luftvärn där de bland annat fick lära sig om luftvärnets historia, om hur en luftvärnsbataljon fungerar och titta på luftvärnsmateriel. Tre veckor in på perioden konstaterar kadetterna att förväntningarna på det kommande året är höga och att det är roligt att äntligen få komma ut och testa sina kunskaper i praktiken.
– Utbildningen här verkar jättebra, säger David och Tobias fyller i:
– De befäl, instruktörer och lärare som vi har träffat har varit väldigt kunniga inom sina områden. Vi har mycket att lära och det känns väldigt intressant.

Praktiskt ledarskap

Det kadetterna ser mest fram emot under sin VFU är att få vara instruktörer för årets andra GMU-omgång (grundläggande militär utbildning) som rycker in vecka 13.
– Vi har pluggat på högskola i ett och ett halvt år och nu får vi komma ut och leda nya människor på riktigt i stället för att bara leda varandra som vi gjort i skolan, säger David.
Syftet med att låta kadetterna vara instruktörer för GMU är just att de ska få omsätta sitt ledarskap i praktiken. Det praktiska kommer varvas med ledarskapsteori och kontinuerlig uppföljning.
För Henrik var ledarskapsdelen den stora anledningen att han sökte sig till officersutbildningen.
– Jag upptäckte under värnplikten att jag var bra på att leda. Jag tycker det är kul att jobba med människor, man lär sig mycket av det. Jag tror att många yrken saknar den gemenskap man får inom Försvarsmakten, berättar han.

Fredrik Morén är utbildningschef vid LvSS och ser fram emot att följa de fyra kadetterna under ett års tid.
– Det roligaste är att få vara med och bygga upp deras ryggsäck med kunskaper och självförtroende. Att se stegringen hur de växer som individer är det som gör det här så roligt, säger han.