Storbritannien testar utrustning i subarktisk miljö

Den plattform för vintertester som nu etableras vid förbanden i Norrbotten blir allt populärare. Denna vecka är det Storbritannien som är i Arvidsjaur för att testa värmekameror, eller som det kallas, termiska kameror.– Det är mycket viktigt att testa materiel i svåra förhållanden. Vi har valt Arvidsjaur därför att det är garanterat extrem vintermiljö, säger den brittiske majoren Nicholas Sutherland.

Kapten Erik Hansson, Försvarsmaktens vinterenhet, och brittiske majoren Nicholas Sutherland diskuterar kommande moment i testerna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Förbanden i norra Sverige går under arbetsnamnet Garnison nord. Som testplattform utgör de med sin gruppering och kompetens en grund för att kunna genomföra vinterverifieringar. Storbritannien som nu testar termiska kameror är den femte utländska nationen genomför vintertester av materiel i Norrbotten denna vinter. I december var det Tyskland som var i Arvidsjaur för att testa soldatutrustning av olika slag. I början av februari var Danmark, Norge och Finland i Boden och testade dykutrustning tillsammans svenska dykare.

För framtidens spaningsfordon

Den termiska kameran som Storbritannien nu testar ska ingå i framtidens spaningsfordon vilket anskaffas av den brittiska armén. En termisk kamera är en värmesensor som underlättar upptäckt och identifiering vid ett spaningsuppdrag.
Brittiske majoren Nicholas Sutherland redogör för detaljer i testerna och påtalar vikten av att testa materiel i en miljö med svåra förhållanden.
– Att testerna genomförs i Arvidsjaur är därför att det är garanterat extrem vintermiljö.

– Vinterverifiering av materiel är viktigt för att kunna få en bra produkt levererad till ett förband. Nästa steg är att utbilda och öva förband i en extrem miljö och för oss här i norr är dessa förhållanden vår vardag, säger kapten Erik Hansson vid Försvarsmaktens vinterenhet som är i Arvidsjaur för att stödja de brittiska testerna.

Varierade förhållanden

Testutrustningen är monterad i fordon för att kunna flytta mellan olika platser för att skapa varierade förutsättningar. Exempelvis testas kameror och bildupplösningar på långa avstånd med flera varma objekt. Tidigare i veckan rådde mycket sträng kyla i Arvidsjaur, ända ner under 30 minusgrader. Så den brittiska testgruppen fick verkligen se vad utrustningen går för när det är riktigt kallt.
– Mycket bra, riktigt extrem kyla var precis vad vi önskade när åkte till Arvidsjaur, avslutar Nicholas Sutherland.