Snöskoterutbildning med mervärde

Vid Arméns jägarbataljon pågår nu, bland mycket annat i Arvidsjaur, en tre veckors snöskoterutbildning med totalt 58 deltagare.– En riktigt bra utbildning, jag hade aldrig kört snöskoter tidigare och jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det innebär så mycket fysiskt arbete, berättar blivande jägarsoldaten Oliver Olsson.

Att köra snöskoter är långt ifrån en dans på rosor när jägarförbandet ska förflytta sig, När det är ospårad och svårframkomlig terräng, sträng kyla och mycket utrustning som ska transporteras gäller det att vara utbildad och fysiskt väl förberedd. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Förutom de 26 blivande jägarsoldaterna som nu genomför den ett år långa grundläggande utbildningen till jägare deltar också officerare och andra soldater vid bataljonen som inte har förarbevis på snöskoter.
– Snöskoterutbildningen är väldigt omfattande och ger mycket mervärde. Vi får ju lära oss mycket om själva tekniken i maskinerna, vi får utbildning i transport av farligt gods. Kursen innehåller även en stor del säkerhetsutbildning och ger dessutom både civilt och militärt förarbevis, fortsätter Oliver Olsson.

Isrekognosering och brobyggnad

Snöskoterutbildningen är på totalt 122 timmar fördelade på, 12 timmar teori, 20 timmar materielvård och teknik samt 90 timmar praktik.
– Den praktiska delen innehåller olika typer av körteknik, bärgning och en vinterutbildning med bland annat isrekognosering, åtgärder vid snöstorm och brobyggnad, berättar Greger Månström, kurschef.

Från myrmark till bergsterräng

Under onsdagen var eleverna uppdelade på olika delmoment i utbildningen. En grupp övade körning uppför och utför skrå. En grupp övade bärgning, tandemdragning med kälke och bogsering vid fastkörning. Den tredje gruppen hade ett teoripass i transport av farligt gods.
– Nästa vecka kör vi en längre förbandsmarsch med övernattning i fält. Vi inleder med körning i lite lättare terräng som till exempel myrmark, sen bygger vi på med svårare uppgifter. Bland annat ska dom vara två man på varje maskin med full utrustning och fullastade kälkar. Under marschen blir det också uppförs- och utförskörning i lite brantare bergsterräng, berättar löjtnant Bertil Bergström, en av instruktörerna på utbildningen.

Cold Response

Philip Svanborg från Malmö som heller aldrig hade kört snöskoter tidigare var också nöjd med utbildningen hittills.
– Mycket givande, det här är en mycket viktigt i förberedelserna inför övningen Cold Response i Norge, en övning där i princip alla förflyttningar sker på snöskoter. Jag ser fram emot Cold Response, där kommer vi att få testa allt vi lärt hos hittills under jägarutbildningen.