Salut över hela landet

Klockan 12.00 dånade salutkanonerna i Boden, Härnösand, Stockholm, Göteborg och Karlskrona för den nya lilla prinsessan. I Göteborg och Boden hade en stor skara människor slutit upp, trots kyla och blåsigt väder, för att följa skådespelet på nära håll.

Fredagen den 24 februari är ingen vanlig salutdag i Sverige, men kommer kanske att bli det i framtiden. I år sköts det i alla fall salut ifrån fem platser i landet den här dagen.

Kungshall i Karlskrona

Salutbetjäningen, utgående ur basskyddskompaniet inom Marinbasen, tågade över Stumholmsbron upp mot Kungshall i parad, strålande sol och vårliga vindar. Väl framme gjordes klart för salut och de 42 laddningarna kom på plats. Marinbaschefen kommenderade ”avge salut” och därefter gick allt som planerat och det var som den gamle kustartillerilöjtnanten, Benny Larsson, sa:
– En fröjd för öra och öga – för att inte tala om doften.
En ovanligt stor skara åskådare hade strömmat till och som verkliga salutkonnässörer applåderade man uppskattande efter de 42 skotten.

Skansen Lejonet i Göteborg

I ett grått och blåsigt väder avgav Försvarsmedicincentrum vid samma tid salut från Skansen Lejonet i Göteborg. Saluten omfattade två omgångar om 21 skott.

På platsen fanns ett 100-tal människor som ville följa denna tradition där soldater ur Elfsborgsgruppens hemvärnsbataljoner som var klädda i paraduniform hyllade den nya lilla prinsessan som skall heta Estelle Silvia Eva Mary.

När skjutningarna var över applåderade folkmassan och skådespelet var över.

Kvarnängen i Boden

Flera hundra besökare bevittnade fredagens salutskjutning på Kvarnängen i Boden. Trots närmare 15 minusgrader var det glada miner hos publiken. Artilleriregementet genomförde dubbelsaluten utan problem.