Så skapas relationer

Med godis som mutor börjar soldaten bygga relationen med sin hund. De ska bli ett team som ska kunna lösa uppgifter under olika situationer och då gäller det att känna ”sin” hund. Under två veckor genomförs grundläggande utbildning för hundförare på 2:a basbataljonen. För de flesta var det första mötet med den tilldelade hunden, några har erfarenhet sedan tidigare och andra har ingen alls.

I kursen för hundförare får deltagarna lära sig att sköta om hunden. Leo Nilsson och hunddressör Katarina Häggström undersöker hunden Billan. Foto: Louise Levin
Kurschef Tomas Johansson ansvarar för utbildningen av hundförare. I kursen har elva elever deltagit, varav en tillhör Luftstridsskolans strilbataljon.
Kurschef Tomas Johansson ansvarar för utbildningen av hundförare. I kursen har elva elever deltagit, varav en tillhör Luftstridsskolans strilbataljon. Foto: Louise Levin
Hundförare Magnus Hultgren hade ingen erfarenhet av hundar innan utbildningen. Här får han några tips och råd hur han ska hantera Ecke av hundinstruktör Marcus Andersson.
Hundförare Magnus Hultgren hade ingen erfarenhet av hundar innan utbildningen. Här får han några tips och råd hur han ska hantera Ecke av hundinstruktör Marcus Andersson. Foto: Louise Levin
Gizmo är en privatägda försvarsmaktshund som kallats in för denna utbildning. Hundförare Mattis Eriksson har bytt från att arbeta med hästar till hundar.
Gizmo är en privatägda försvarsmaktshund som kallats in för denna utbildning. Hundförare Mattis Eriksson har bytt från att arbeta med hästar till hundar. Foto: Louise Levin
Kurschef Tomas Johansson ansvarar för utbildningen av hundförare. I kursen har elva elever deltagit, varav en tillhör Luftstridsskolans strilbataljon. Foto: Louise Levin
Hundförare Magnus Hultgren hade ingen erfarenhet av hundar innan utbildningen. Här får han några tips och råd hur han ska hantera Ecke av hundinstruktör Marcus Andersson. Foto: Louise Levin
Gizmo är en privatägda försvarsmaktshund som kallats in för denna utbildning. Hundförare Mattis Eriksson har bytt från att arbeta med hästar till hundar. Foto: Louise Levin

– Det har gått ett kilo godis och nu har jag slut, säger Leo Nilsson och visar smulorna i fickan.

Hunden Billan tittar länge på honom med bedjande ögon, hon vill ha mer godis. De väntar på att få gå in i besiktningsrummet. Där ska hundförarna lära sig hur de ska kontrollera hundens status, allt från att ta temperaturen till att klippa klorna och känna igenom hundens kropp och muskulatur. Detta först noga upp i en journal för respektive hund. Hunddressör Katarina Häggström instruerar och ger tips när de tillsammans går igenom Billan.

– Det är mycket nytt att lära sig, det är en ny individ att lära känna. Vi lär oss funktionslydnad, att ta hand om hunden och så fysar vi ett par gånger varje vecka. I morse åkte jag tio kilometer skidor med henne. Det gör att hon blir lite lugnare och det blir lättare att få uppmärksamheten under övningarna, berättar Leo Nilsson.

Han är en av tio anställda soldater i hundförarbefattning på bataljonen och samtliga genomför nu denna grundutbildning. De flesta är placerade på F 21 men fyra hundförare har sin tjänstgöringsort i Uppsala. Dessutom har en hundförare som tillhör Luftstridsskolans strilsbataljon i Uppsala deltagit i utbildningen.

I kursen så varvas teori och praktik. Det absolut viktigaste är att hundföraren och hunden får en relation och bildar ett team, ett ekipage. De ska kunna föra sin hund i många olika situationer. Teoretiska pass som etologi (läran om djurens beteende), mentalitet, fysiologi, hur de ska träna hunden och sjukvård är något som de lär sig under de åttio timmar utbildningen pågår.

– Hundförarna från bataljonen lär sig hur de ska göra för att bli kompis med hunden, säger kurschef Tomas Johansson.

Privatägda försvarsmaktshundar

Att få dessa kunskaper är viktigt eftersom att en hund kan vara skadad eller sjuk och i ett sådant läge tillförs hundföraren en ny hund. Samarbetet med brukshundsklubbar är ett måste för att säkra tillgången på hundar. I klubbarna är det privatpersoner som tränar sina hundar. De privatägda hundar som är testade och godkända av Försvarsmakten ska snabbt kunna kallas in för tjänstgöring och det har även skett till denna utbildning.

– En hund som ska användas i tjänsten måste vara som en ”racerbil”, den måste ha enorm arbetslust. Vi letar inte lugna familjehundar. Dessutom måste de ha hög dressyrgrad. De ska kunna spåra, patrullera, lydnad och bo i stall. Naturligtvis måste de vara friska. Det är ägarens ansvar att träna sin hund, vi kan stötta med instruktörer för utbildning och inspiration, säger Tomas Johansson.

Gizmo är en inkallad privatägd hund som hundförare Mattis Eriksson har arbetat med under kursen. När han genomför funktionslydnad följer Gizmo honom och sätter sig fot tätt mot benet, tittar upp och lägger huvudet på sned. Belöningen blir godis. Relationen verkar vara mycket god.

– Jag har jobbat med hästar tidigare. Den stora skillnaden är att hundar är mer pålitliga, säger han.

Sedan två veckor är han anställd som soldat på F 21 och hans nya arbete skiljer sig från hans tidigare arbete på Livgardet. Det var en kompis som tipsade honom om den lediga befattningen. Kursen är en bra start på anställningen. Han tycker att den är anpassad och på rätt nivå eftersom erfarenheterna mellan hundförarna är olika.

– Mycket bra utbildning, med fruktansvärt bra instruktörer, avslutar Mattis Eriksson.