Rekryter om sin första tid

Efter en minst sagt snöig och kylig första period har I 19:s drygt 60 rekryter nu funnit sig till rätta. Per Ehl från Uppsala har lagt sig till med skägg för att skydda sig från den påfrestande kylan och Emil Pettersson från Skåne har tillsammans med sina kompisar sytt kragspeglar på kvällstid.

Per Ehl från Uppsala förbereder sig inför sin första skarpskjutning någonsin tillsammans med de övriga rekryterna. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

– Att sitta med nål, tråd och kragspeglar är väl inte det roligaste vi gjort under de första två veckor av den grundläggande militära utbildningen, säger Emil Pettersson, samtidigt som han berättar att den övriga tiden har varit rolig och bra. För att komma ihåg skriver jag dagbok om vad vi gjort och om det som händer. Visst hade jag lite problem att hinna med att skriva i början efter inryckningen men nu har det lugnat ner sig.

En händelse svår att glömma

Per Ehl är veckans dagelev och berättar om en händelse han sent kommer att glömma.
– Det var min tur som dagelev att hålla i morgonuppställningen inför dagens skjutning. Jag tog  befälet och försökte ställa upp plutonen. Det var massa tjafs och flera var sena. Jag bad om mer tid av mitt befäl men lyckades inte få ihop gruppen till nästa uppställning. När så väl uppställningen genomfördes glömde jag säga ett par detaljer, det var helt enkelt kaos säger han och skrattar.

Första skarpa skottet

Nu är GMU-rekryterna inne på sin tredje utbildningsvecka och 30 av 60 som ryckte in befinner sig på Rödbergets skjutbana för att skjuta sina första skarpa skott med automatkarbin 5, Ak 5 som den förkortas. Övningarna genomförs i långsam takt utan stress. Anna Johansson, specialistofficer, är en av två officerare från I 19 som under dagen håller i övningen och ger råd och stöd.
– Innan dagens övning har vi tränat säkerhet samtidigt som vi har övat vapentjänst inomhus och lärt oss olika skjutställningar, säger hon.

Det var med skräckblandad förtjusning Lovisa Berg Nilsson från Boden sköt sitt första skarpa skott med Försvarsmaktens Ak 5:a.
– Jag har en väldig respekt för vapnet, säger hon samtidigt som hon stegar fram till sin måltavla och konstatera att det gick bra.