Radioprataren som gjort både värnplikt och GMU

Nu kan vi avslöja vem den glade radioprataren är – soldaten som ni kunde höra i morgonpasset på P 3 under onsdagsmorgonen. Daniel Almendares Montano heter killen som berättade för hela Sverige att han har ”Sveriges bästa jobb”!

"Jag har världens bästa jobb!" säger Daniel Almendares Montano, nyinryckt soldat på 104:e granatkastarplutonen, P 7 Revingehed – här framför sin pluton. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
"Det var först mot slutet av värnplikten som jag mognade och fick förståelse för vad soldatlivet handlade om. GMU:n gav mig en andra chans och det är jag väldigt glad för", säger Daniel.
"Det var först mot slutet av värnplikten som jag mognade och fick förståelse för vad soldatlivet handlade om. GMU:n gav mig en andra chans och det är jag väldigt glad för", säger Daniel. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
"Det var först mot slutet av värnplikten som jag mognade och fick förståelse för vad soldatlivet handlade om. GMU:n gav mig en andra chans och det är jag väldigt glad för", säger Daniel. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten

Tidig onsdagsmorgon, sitter i bilen på väg ut till jobbet på Revingehed. Slö-lyssnar på Morgonpasset i P 3. Plötsligt hajar jag till när jag hör Daniel, en positiv och pigg kille som berättar att han har världens bästa jobb. Han är nämligen soldat i Försvarsmakten – och bor i Malmö.

– Det här måste ju vara en av våra soldater, konstaterade vi samtidigt, jag och kamraten i bilen.

Daniel talar varmt om sitt jobb och om Försvarsmakten. Han avslutar samtalet med att hälsa till sin pluton, ”till 104:e och förstås till min flickvän”, sedan önskar han ”Cashen dom tas” med Latin Kings.

Väl framme på jobbet, rekryteringskontoret på P 7, lyckas jag och en kollega snart att identifiera Daniel Almendares Montano på den nyinryckta granatkastarplutonen, med hjälp av den snutt av radioprogrammet som jag faktiskt haft sinnesnärvaro nog att spela in.

Vi känner att vi måste få träffa och prata med denne soldat som gav ett så positivt intryck på radion. Sagt och gjort, klockan 12.30 möter Daniels plutonchef, löjtnant Jörgen Erdman oss vid skjutbanan där hela plutonen är samlad för skjutövning. Vid en paus mellan skjutningarna får vi en kort intervju med Daniel. Han är oförberedd men blir glatt överraskad av vårt besök.

– Det här trodde jag inte när jag mailade Morgonpasset, säger Daniel och ler.

Han berättar hur han ursprungligen är från Växjö men numera är bosatt i Malmö där flickvännen studerar. De är bägge från Småland men flyttade när det blev klart att Daniel hade fått tjänsten som soldat på P 7.

Daniel är inte bara morgonpigg och positiv – han har även lite speciella meriter. De flesta av hans jämnåriga kamrater har antingen gjort värnplikt eller GMU. Daniel har gjort båda delarna.

Daniel är född 1990 och tillhör den generationen som hamnade precis i gränsen mellan värnplikt och GMU. Grundutbildning som värnpliktig gjorde han i den sista kullen på F 17.

– Det var först mot slutet av värnplikten som jag mognade och fick förståelse för vad det handlade om, menar han.

Daniel upplevde då att insikten om det positiva med soldatlivet nådde honom för sent. Han trodde först att han ”sabbat sin chans”. Han insåg att om han verkligen ville jobba som soldat så fick han ta tag i situationen. Sagt och gjort. Daniel sökte och fick plats i en GMU-pluton på Ing 2 med utbildningsstart i augusti 2011.

– GMU:n gav mig en andra chans och det är jag väldigt glad för, säger Daniel.
Han muckade i oktober förra året och sökte då omgående en plats som soldat vid Södra skånska regementet, P 7 på Revingehed. Att det blev just här var ingen slump.

– Jag har alltid velat vara på P 7. Det kände jag redan under värnpliktsåret, jag hörde så mycket positivt om Revingehed. P 7 har ett gott rykte, berättar Daniel och avslutar:

– Jag är väldigt glad att ha fått tillfälle att börja jobba inom Försvarsmakten. Det här är världens bästa jobb!