Protester efter koranbränning

Våldsamma protester har genomförts på flera platser i Afghanistan efter misstankar om att koraner eldats på en amerikansk bas norr om Kabul. Flera människor har dödats och flera tiotals skadats i kravallerna. I de fyra provinser som den svensk-finska styrkan ansvarar för i norra Afghanistan har dock inga våldsamheter rapporterats.- Vi följer utvecklingen noga, kommenterar överste Anders Löfberg, chef för PRT MeS.

I tisdags upptäcktes förkolnade rester av koranen på en en amerikansk militärbas norr om Kabul. USA har bett om ursäkt och förklarat att det handlar om ett misstag. Protesterna på flera platser i Afghanistan har trots detta blivit våldsamma. Flera demonstranter har dödats i sammandrabbningar med de afghanska säkerhetsstyrkorna och flera tiotals skadats.

- Vi har hela tiden kontakt med våra afghanska partners inom armén, polisen, säkerhetspolisen och provinsens ledning, säger överste Anders Löfberg. Vi har i dag haft ett gemensamt planeringsmöte. För närvarande är det lugnt i vårt område. Det har förekommit protester men inga våldsamma inslag.

Den svensk-finska styrkan ansvarar för fyra provinser i norra Afghanistan. Huvuddelen av styrkan finns på camp Northern Lights i staden Mazar-e Sharif där inga demonstrationer förekommit.

I provinsen Jowzjan, där svenskarna har en mindre camp, rapporterades fredliga demonstrationer under torsdagen. Det finns även svenskar stationerade i Kabul. Inga svenska styrkor har varit inblandade i oroligheterna.

En norsk soldat i den närliggande provinsen Faryab skadades efter att ha träffats av splitter från en handgranat i samband med demonstrationer utanför den norska basen.