På glid med Vita Blixten

När skolorna har sportlov genomför F 21 och Flygvapenfrivilliga region nord vinterkurs på flottiljen. I årets vinterkurs deltar tolv ungdomar.

På väg mot nya utmaningar. 1,5 mil skidmarsch ska genomföras innan veckan är slut. Foto: Louise Levin
Olivia Larsson ställer in bindningar för första gången.
Olivia Larsson ställer in bindningar för första gången. Foto: Louise Levin
Ingen tjära används, gamla ljus fixar glidet.
Ingen tjära används, gamla ljus fixar glidet. Foto: Louise Levin
Kurschef Niklas Johansson.
Kurschef Niklas Johansson. Foto: Louise Levin
Olivia Larsson ställer in bindningar för första gången. Foto: Louise Levin
Ingen tjära används, gamla ljus fixar glidet. Foto: Louise Levin
Kurschef Niklas Johansson. Foto: Louise Levin

Utanför kasernen genomförs tillpassning av skidor, bindningarna ska ställas in så att skidorna inte lossnar under kommande marsch. För många av deltagarna är det första bekantskapen med Vita Blixten, de klassiska träskidor som Försvarsmakten använt under många år.

– Jag har inte tillpassat skidor tidigare, jag hade tur att slippa förra gången, säger Olivia Larsson från Piteå som är med på vinterkursen.

Förra gången för henne var i hemvärnets regi, där hon också är aktiv. Det var för övrigt via hemvärnet hon fick tips om flygvapnets ungdomskurser och i höstas genomförde hon sin första kurs.

– Det är roligare, här är det längre tid och man får lära sig nya saker, säger hon.

En framtid inom Försvarsmakten är något som hon kan tänka sig, men först väntar skolan. Nu går hon i nian och denna vecka har hon fått söka ledigt eftersom hennes skola inte har sportlov förrän nästa vecka.

Under vinterkursen, som är en fortsättning på sommarkursen, får ungdomarna en förståelse för militär verksamhet i vinterklimat. I utbildningen ingår, förutom skidexercis och skidmarsch även utbildning på radio, laga mat på spritkök, bygga bivack i snö och vårda materiel.

– Det kortsiktiga målet är att de ska klara av en skidmarsch på en till en och en halv mil. Det måste vara en utmaning för dem. Det långsiktiga målet är att väcka intresset för att arbeta inom Försvarsmakten, säger kurschef Niklas Johansson från Flygvapenfrivilliga region nord.