P 4 på dataspelsfestival

Det är datorer, spelkonsoler och ungdomar överallt. Dataspelsfestivalen Gamevision1 i Borås har lockat en stor andel spelintresserade till Åhaga lokverkstad. Det som lockar mest bland besökarna tycks vara de stora skärmarna i mitten av lokalen. Där pågår för tillfället en match i Battlefield 3 och vid kontrollerna sitter bland annat specialistofficeren Tobias Funevik, en av två officerare på plats från Skaraborgs regemente.

Ludvig Almvång får ta emot ett pris för sina insatser under den första dagen från officerarna Tobias Funevik och Christoffer Lindberg. Foto: Linda Tengdahl/Försvarsmakten
Intresset var stort när specialistofficeren Tobias Funevik spelade Battlefield 3 mot övriga besökare på festivalen.
Intresset var stort när specialistofficeren Tobias Funevik spelade Battlefield 3 mot övriga besökare på festivalen. Foto: Linda Tengdahl/Försvarsmakten
Intresset var stort när specialistofficeren Tobias Funevik spelade Battlefield 3 mot övriga besökare på festivalen. Foto: Linda Tengdahl/Försvarsmakten

– För att nå ut till ungdomar så måste vi finnas där ungdomar finns. Spel är en stor del av ungdomars liv, därför är det här en perfekt plats för oss att finnas på, säger Tobias.

I tre dagar så har det gått att spela mot Tobias och han kollega, Christoffer Lindberg, i Battlefield 3.  Av de besökare som antog utmaningen så utsågs varje dag den bäste spelaren som belönades med en souvenir med inskriften ”Jag har spöat en officer från Skaraborgs regemente P 4 i BF 3”.

– Givetvis så går det inte att jämföra spelet med vår vardag på något sätt. Spelets verklighet skiljer sig avsevärt mot vår verklighet, där våld är vår allra sista utväg. Spelet romantiserar krig och därför är det viktigt för oss att finnas på plats här och informera om att krig inte är något häftigt, säger Tobias.

På plats på festivalen fanns därför också en monter med personal från både P 4 och Elfsborgsgruppen från Hemvärnet. Där kunde besökarna ställa frågor och få en inblick i vardagen hos en Försvarsmaktsanställd. Ungdomarna fick också prova soldaternas utrustning, testa på bildförstärkare samt provsitta en bandvagn och en terrängbil. En av de intresserade ungdomarna, sjuttonåringen Ludvig Almvång, kan mycket väl tänka sig en framtid inom Försvarsmakten.

– Jag funderade mycket på det när jag var yngre men nu ska jag först utbilda mig till programmerare och sen får vi se, säger han. Det var helt klart roligt att spela mot officerarna. De var betydligt mycket bättre än jag trott.

Skaraborgs regemente lämnade Borås efter många givande samtal med ungdomar om vad ett arbete i Försvarsmakten egentligen innebär.