Officerselever lär sig grunderna i vintertjänst

De 106 kadetterna i officersprogrammet 2011-2014 vid Militärhögskolan Karlberg har precis börjat termin två i utbildningen. I måndags inleddes deras första utbildning i vintermiljö, grundläggande vinterutbildning med fokus på människan i kyla.– Mycket bra att få den här utbildningen, redan nu efter några dagar ser man hur viktiga de små detaljerna är för att man ska kunna fungera i riktigt vinterklimat, säger officerseleven Joel Busk.

Joel Busk och Fredrik Cavalli-Björkman, två av 106 elever vid officersprogrammet 2011-2014 som just nu gör sin grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur. Totalt under den treåriga officersutbildningen ingår nio veckor i vinterförhållanden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Små detaljer är oerhört viktiga för att upprätthålla stridsvärdet, som till exempel att ha rena och torra strumpor.
Små detaljer är oerhört viktiga för att upprätthålla stridsvärdet, som till exempel att ha rena och torra strumpor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Patrik Backlund gräver gångar i snön i plutonens förläggningsplats. ”Jag går teknisk inriktning, mitt mål är att bli teknisk chef på ett kompani”
Patrik Backlund gräver gångar i snön i plutonens förläggningsplats. ”Jag går teknisk inriktning, mitt mål är att bli teknisk chef på ett kompani” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Små detaljer är oerhört viktiga för att upprätthålla stridsvärdet, som till exempel att ha rena och torra strumpor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Patrik Backlund gräver gångar i snön i plutonens förläggningsplats. ”Jag går teknisk inriktning, mitt mål är att bli teknisk chef på ett kompani” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Från november till en bra bit in i mars, temperaturer ner mot 40 minusgrader och meterdjup snö. Låter inte speciellt trevligt eller hur? Men det innebär också att det är högsäsong vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur. Vinterutbildningar och materieltester pågår både parallellt och avlöser varandra på löpande band.
– Javisst, nu är det full fart. Förutom de här 106 kadetterna har vi för närvarande en grupp från Storbritannien som testar utrustning och 42 holländare som går vår grundläggande vinterkurs ”Basic Winter Course”, berättar major Tony Gustafsson, övningsledare och chef för vinterenhetens utbildningsavdelning i Arvidsjaur.

10 000 gästnätter

– Den här vintern, från vecka 46 till och med vecka 12 kommer drygt 850 personer att genomgå någon form av vinterutbildning hos oss. Totalt under den här vintern har vi cirka 10 000 gästnätter i våra logement, fortsätter Tony Gustafsson.

Kylig inledning

För de 106 kadetterna från Karlberg inleddes veckan med cirka 25 minusgrader. De första dagarna har bland annat innehållit förberedelser av utrustning, grundläggande skidteknik och åtgärder vid lång och kort rast. Under torsdagen var det dags för grundläggande förläggningsutbildning. Här skulle eleverna, som är uppdelade i plutoner, upprätta tältförläggning, maskera och bygga en ordentlig stridsbas med eldställningar i form av snövärn.
– Det känns inspirerande, ska bli intressant att se hur basen blir med gångar och värn som vi ska gräva i snön, säger Joel Busk.

– Förläggningsövningen är en del i förberedelserna inför den kommande helgen då eleverna ska få lära sig grunderna i vinterstrid. Då genomför vi skarpskjutningar i de olika plutonerna. Vi inleder på fredag med en förevisning i vapenverkan, berättar kapten Bo Pettersson, instruktör ur Arméns jägarbataljon.

Postiva och intresserade

– Jag måste säga att det är fantastiskt roligt att träffa unga blivande officerskollegor som tar sig an vinterfriktionerna på ett mycket bra sätt. De visar hela tiden upp en positiv anda och en vilja att lära sig det här. Det borgar för att våra framtida förband kommer att ha förmåga att verka i hela landet, avslutar Tony Gustafsson.