Missförstånd bakom eldstrid

I torsdags förra veckan besköts svenska soldater med finkalibrig eld under en svensk-finsk patrull ett par mil sydväst om staden Sheberghan i provinsen Jowzjan. En undersökning utförd av det svensk-finska PRT:t (Provincial Reconstruction Team) visar nu att lokala afghanska vakter i mörkret misstog patrullen för motståndare.

Den svensk-finska patrullen hade problem med ett fordon och hade därför gjort ett tillfälligt stopp. En lokal säkerhetsstyrka, så kallade CIP (Critical Infrastructure Protection)-vakter, bemannar en check-point i närheten. Enligt CIP-vakterna misstog de sig på vilka som färdades på vägen och sköt mot de svensk-finska fordonen istället för att på annat sätt ge sig till känna. Soldaterna besvarade då elden.

- Vi har ett bra samarbete med CIP-vakterna men här utsatte man både sig själva och oss för fara. Våra soldater agerade helt enligt våra insatsregler när de sköt tillbaka. Vi och de afghanska säkerhetsstyrkorna är glada att ingen skadades, säger överste Anders Löfberg, chef PRT MeS (Mazar-e sharif).

Svensk personal i området har diskuterat händelsen med lokala myndigheter och CIP-vakterna som har medgett att man gjorde fel.

- När vi nu allt mer lämnar över säkerhetsansvaret till de afghanska säkerhetsstyrkorna är det fortsatt viktigt att alla parter känner till reglerna. Genom fortsatt dialog med våra afghanska parter kan den här typen av händelser förmodligen undvikas i framtiden, men jag vill vara tydlig med att mina officerare och soldater alltid kommer att vidta motåtgärder när de hotas, säger överste Anders Löfberg.