Fortsatt lugnt i det svenska området

Protesterna efter den misstänkta koranbränningen på en amerikansk bas utanför Kabul fortsatte under fredagen. I det svensk-finska ansvarsområdet  i norra Afghanistan är läget dock relativt lugnt. — Det är inga svenskar inblandade i oroligheterna och vi har bara haft mindre demonstrationer, säger överste Anders Löfberg, chef för PRT MeS.

Den svenska styrkan har inte varit utsatta för några fientligheter vare sig i de fyra provinserna i norra Afghanistan som svenskarna och finländarna ansvarar för eller i Kabul där några ur den svenska enheten är stationerade.

På andra platser har dock protesterna urartat till våldsamheter. Under fredagen rapporterades bland annat att upprörda demonstranter hade försökt storma det amerikanska konsulatet i Herat, västra Afghanistan.

Upprinnelsen till de massiva protesterna är misstankar om att koraner eldats på den amerikanska Bagram-basen norr om Kabul under måndagen. Demonstrationer har sedan eskalerat över hela landet. Enligt uppgift har ett 15-tal människor dödats i oroligheterna varav två amerikanska soldater i provinsen Nangarhar, östra Afganistan.

— I det svensk-finska PRT har det varit relativt lugnt, säger Anders Löfberg. Vi har haft några mindre folksamlingar och demonstrationer. Inga svenskar har varit inblandade i oroligheterna.

De svenska styrkorna har ett nära samarbete med den afghanska militären och har tillsammans planerat säkerhetshöjande åtgärder i området.