Basker på – hälften kvar!

Frosten ligger som ett vitt täcke på sovsäcken när kylan träffar ansiktet. Det är tungt att ta på sig kläderna, men lättare att springa igång kroppen utanför snöhögarna som utgjort de blivande jägarsoldaternas tillfälliga enmansförläggningar. De 27 jägaraspiranterna vid Arméns jägarbataljon som nu genomfört ”Grundkurs jägartjänst vinter” har kommit halvvägs i den ett år långa utbildningen och erhållit den gröna jägarbaskern.

För de 27 jägaraspiranterna vid Arméns jägarbataljon är det nu halvtid i utbildningen och provanställningen på 6 månader är över. Onsdagen den 25 januari fick de ta på sig den gröna jägarbaskern. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I somras genomfördes ”Grundkurs i jägartjänst barmark” under fyra veckor vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Nu i januari var det dags för den efterlängtade vinterdelen. Kursen pågick i tre veckor och omfattar uppträdande i patrull med spaning och jägarstrid som huvuduppgift.

Repetition och grunder först

Kursen inleddes med repetition av utbildningspaket ”Kallt väder” och grunder i vintertjänst. Under inledningen genomfördes bland annat skjutträning i vintermiljö innehållande färdighetsskytte med skidor och patrulltjänst vinter med fokus på marsch och upprättande av bas.

Under kursen har eleverna bland annat fått utbildning i upprättande av observationsplats under vinterförhållanden, genomfört jägarstrid med fokus på minor, och eldobservation av skarp indirekt eld med stöd ur Artilleriregementet. Flera långa nattliga skidpass med tung ryggsäck och pulka har sakta börjat forma soldaterna som vinterkrigare.

Helikopter och flykt

Kursen avslutades med en tre dygns slutövning. Patrullerna infiltrerade inledningsvis med helikopter ur Första helikopterskvadronen följt av flera timmars innästling på skidor. Därefter genomfördes underrättelseinhämtning mot en vägbunden fiende och strid med minor. Övningen avslutades med överlevnad och flykt till egna linjer i form av en patrulltävling med skidor och pulka.

Isvaksbad och ceremoni

Som avslutning på ”Grundkurs i jägartjänst Vinter” genomfördes isvaksbad och baskerceremoni där den gröna jägarbaskern erhålls som en markering att de nu nått halvvägs i sin utbildning. Närmast väntar nu en tre veckor lång skoterutbildning för alla soldater och sedan den tio dygn långa vinterövningen Cold Response i Norge. För jägaraspiranterna kallas den för ”Jägarövning 1”.

Nästa kurs genomförs hösten 2012 och då är det dags för ”Grundkurs i jägartjänst barmark”. Kursen genomförs under fem veckor med start vecka 37. Inbjudan kommer att skickas ut till samtliga förband i februari.

Vill du anmäla dig till kursen så skicka in ditt CV till: rekrytering-i19-ajb@mil.se