”Vi kan inte långsiktigt vara kortsiktiga”

Ett tufft och rakt besked levererades av överbefälhavaren Sverker Göranson till deltagarna vid Folk & Försvars rikskonferens i Sälen under söndagen.– Det går inte att rationalisera krigsförband på samma sätt som övrig statlig förvaltning, konstaterade ÖB apropå diskussionen om att Försvarsmakten behöver mer pengar efter 2014.

På söndagen inleddes Folk & Försvars rikskonferens i Sälen. ÖB Sverker Göranson talade då om framtiden för Försvarsmakten. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Många av frågorna under söndagens presskonferens kom att handla om ekonomi. Här intervjuas ÖB av TV4.
Många av frågorna under söndagens presskonferens kom att handla om ekonomi. Här intervjuas ÖB av TV4. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Många av frågorna under söndagens presskonferens kom att handla om ekonomi. Här intervjuas ÖB av TV4. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Många materielsystem börjar bli till åren, försvaret ska bli tillgängligare och snabbare och de värnpliktiga har ersatts av anställda soldater. Det kräver resurser till utbildning, övning och materiel. Den efterföljande presskonferensen kom också att handla mycket om ekonomi och här exemplifierade Sverker Göranson sitt resonemang:
– Tar man bort en grupp ur en pluton kan plutonen helt enkelt inte lösa samma uppgifter längre. Och jag menar att de uppgifter vi har just nu är högst rimliga i förhållande till hur det ser ut i omvärlden i dag.
Men mer pengar är förstås inte den enda lösningen:
– Nej, vi måste självklart också göra vår läxa och fortsätta effektivisera det som går, säger ÖB. Dessutom får vi inte glömma det nordiska samarbetet som fördjupas allt mer.  Alla de här tre benen måste vi jobba med- samtidigt.

Tålamod behövs

Men ÖB efterlyser också tålamod:
– Inte minst samarbete med andra nationer tar tid att bygga upp- särskilt ur ett förtroendeperspektiv. Dessutom finns det legala aspekter som måste beaktas.
Sverker Göranson tog som exempel gemensam incidentberedskap med flyg:
– Att fatta beslut om en insats över Sverige är inte så svårt men om det helt plötsligt handlar om att fatta ett beslut om ett annat lands territorium, då blir det knepigare och sånt måste man prata om och reda ut de juridiska aspekterna.
ÖB efterlyste i Sälen en politisk dialog om det framtida försvaret bortom nuvarande försvarsbeslut.
– Nu när vi har ett försvar i ekonomisk balans är det rätt tid att diskutera de stora frågorna som väntar de närmaste åren.