Rolig, intensiv utmaning - GMU

Idag ryckte 32 stycken tjejer och killar in vid Ledningsregementet för att genomföra den tre månader långa grundläggande militära utbildningen (GMU). I kasern 2 har Susanna och Jennie precis landat med all utrustning och paxat en varsin säng.

Jennie från Timrå och Susanna från Sala har precis kommit till sin kasern med all utrustning. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Peter Wallström är kurschef för GMU. Han ser fram emot tre intensiva men givande månader.
Peter Wallström är kurschef för GMU. Han ser fram emot tre intensiva men givande månader. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Peter Wallström är kurschef för GMU. Han ser fram emot tre intensiva men givande månader. Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten

– Det känns väldigt roligt och spännande. Fast det kanske är lite mycket på en gång nu, säger Susanna och skrattar.
– Men jag sökte mig hit för att få en utmaning och det verkar det bli, avslutar hon.

Jennie Bengtsson från Timrå och Susanna Douhan har precis varit på förrådet och fått alla de saker de behöver de närmsta tre månaderna. Nu ska de kontrollera att de fått med sig allt de borde ha fått och att uniform och träningskläderna passar.

Jennie berättar att det här är något hon alltid har velat göra.
– Jag hoppas att jag får lära mig mycket nya saker, helt enkelt.

Vad de vill gör efter GMU vet de inte ännu.
– Jag har tänkt fortsätta inom Försvarsmakten eller Hemvärnet, säger Susanna. Vi får se vad det blir.

Just denna GMU-grupp är en så kallad GMU-HAGS, vilket betyder att den är tänkt att försörja Hemvärnet med soldater. Men utbildningen är den samma som alla andra GMU-kurser och deltagarna är fria att söka sig till andra befattningar inom Försvarsmakten.

– Jämfört med tidigare grundutbildning, det vill säga värnplikten, är GMU mer detaljstyrd, vi har större åldersspridning på eleverna och det är med individfokus. Nu utbildar jag soldaten, inte soldater i grupp, berättar Peter Wallström som är kurschef.
– Dessutom är utbildningen intensiv och tuff för många. Det är inte bara det att vi har kvällstjänst varje kväll. Vi tjänstgör varannan helg också. Det blir jobbigt både för kursdeltagare och kursledning.
Peter fortsätter:
– Men det är helt klart värt det! Av de 104 som genomförde GMU på Ledningsregementet i höstas finns 95 stycken kvar i Försvarsmakten idag. Så jag hoppas att alla vill stanna kvar hela resan och att vi orkar i mål, avslutar han.