På skola i USA

Major Tomas Bjerregaard från Artilleriregementet är den ende svensken som blev uttagen att 2012 gå en ettårig militärhögskoleutbildning i USA. Programmet heter Command and General Staff College, CGSC, sedan en månad tillbaka är han och familjen på plats i Fort Leavenworth.

Major Tomas Bjerregaard befinner sig i USA för en ettårig militärhögskoleutbildning. Programmet heter Command and General Staff College. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Familjen Bjerregaard till vänster här samlade med några av deras faddrar, Mrs MaryEllen Raymond, William Raymond och Leo Verhaeg.
Familjen Bjerregaard till vänster här samlade med några av deras faddrar, Mrs MaryEllen Raymond, William Raymond och Leo Verhaeg. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Familjen Bjerregaard till vänster här samlade med några av deras faddrar, Mrs MaryEllen Raymond, William Raymond och Leo Verhaeg. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

– Den första tiden här har varit ganska hektisk och jag är mycket tacksam över att Försvarsmakten tillåter att man som svensk officer får flytta hit tre veckor innan officiell kursstart. Han berättar att det tagit sin tid att installera familjen. Närmare en månad har detaljer som försäkringar, internetuppkoppling, ankomst av flyttgods, köp av bil, sonens skolgång och en myriad av andra saker som måste göras för att få igång vardagslunken blev klara, berättar Bjerregaard. En överraskning var regeln gällande körkort. Istället för att visa upp sitt nuvarande körkort var majoren tvungen att köra upp och prestera ett skriftligt prov på nytt, vilket blev en resa som påminde om den nervositet som han upplevde för 20 år sedan som 18-åring i Sverige. Vintern har inte kommit igång ännu utan temperaturen ligger nu i januari kring 15 grader. Med tanke på att det inte används dubbdäck, som enligt det amerikanska trafikverket, Department of Motor Vehicles, bara förstör vägen, så är familjen Bjerregaard nöjda med det milda klimatet.

Bra anseende

Svenskar har generellt ett gott anseende i USA, berättar Bjerregaard. Det handlar om att de flesta har en bra grundläggande engelska från grundskolan men svenskar anses också vara ärliga och ha en hög arbetsmoral.
– Det är säkert ett arv från invandringen som ligger till grund för denna uppfattning som verkar vara utbredd bland amerikanerna, säger Tomas. Själva studierna går bra vilket Tomas Bjerregaard tackar den svenska militärhögskolan för,
– Återigen har man det som svensk väl förspänt tack vare utbildningen på Försvarshögskolan, FHS. Det mesta är om inte precis detsamma som vi avhandlat hemma i Sverige så åtminstone väldigt välbekant.

Familjen

Det är inte bara för den svenske majoren som vardagen ska fungera i USA. Med sig på resan är frun och familjens 14-årige son. Tonåringen har börjat i åttan på Junior High School inne på basen och allt går bra för honom.
– Det verkar som vår svenska skola ger våra barn an alldeles förträfflig utbildning eftersom det var så lätt för honom att ”jacka in” och hänga med från starten. Framför allt i mer allmänbildande ämnen, som historia, politiska system, verkar svenska elever vara väl förbereda.
För hustruns del finns det mer att göra än det finns timmar på dygnet. U.S. Army är riktigt duktiga på att ta hand om anhöriga, och det ordnas kurser och träffar i all möjliga ämnen och riktningar. Det går inte en dag utan minst en till två arrangemang och träffar som är riktade till medföljande familjemedlemmar.

Välkomnande

Förutom att studierna fungerar bra så upplever hela familjen att de blir väl omhändertagna. Familjen har utsedda faddrar som redan tagit med dem på college fotball, vilket både Tomas och Sara är intresserade av. 
– Dock visade det sig att "vårt" lag Oklahoma Sooners är rena parian i dom här trakterna, så det får vi ligga lågt med, avslutar Bjerregaard.