Nytt år nya utmaningar

Först ut i år är tolv skånska hemvärnssoldater. De är inbjudna till övning Winter camp 2012 i grannlandet Danmark.

Train as you fight... Foto: Johan Sjödin/Försvarsmakten
En grupp under Insatsövningen 2011, I Bakgrunden Barsebäcksverket.
En grupp under Insatsövningen 2011, I Bakgrunden Barsebäcksverket. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
En grupp under Insatsövningen 2011, I Bakgrunden Barsebäcksverket. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Under övningen kommer soldaterna att tränas i patrulltjänst, överlevnad och militär verksamhet i kyla och väta. Möjligheterna att kombinera kyla och väta är ju som många känner till väldigt bra i Skåne och Danmark.

Förutom att soldaterna skall bli kalla och blöta finns det naturligtvis ett högre syfte.

Svensk - Danskt erfarenhetsutbyte

Det finns sedan ett par år tilllbaka ett kontinuerligt samarbete mellan Södra skånska regementet och Haerhjemmevaernsdistrik Nordsjaelland. Arbetet med att låta soldaterna delta på varandras övningar och att byta erfarenheter efter olika typer av insatser har även spridit sig till andra delar av Försvarsmakten, även dess danska motsvarighet. Bland annat har Haerens kampskole kommit över till Skåne och tränat sitt stridsfordon 90 kompani inför deras insats i Afghanistan. De var lyriska över övningsförutsättningarna.Om vi fortsätter med Hemvärnets utbyte så byter man inte bara med Danmark. Rikshemvärnschefens insatsövning som gick av stapeln under maj 2011 hade deltagare från såväl Danmark som Norge.