"Nu känns det mycket bättre"

Louise Sahlmén, 13 år var en av de cirka 600 anhöriga och närstående som deltog på afghanistanförbandet FS 22:s anhörigdagar. Louise har sin storebror i Afghanistan på Camp Monitor där han är förare.

Under anhörigträffen spelades en 7 minuter lång videohälsning med chefen Ander Löfberg upp för deltagarna. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Saknad och trygghet…
Saknad och trygghet… Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Saknad och trygghet… Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten

– Jag saknar honom jättemycket och jag oroar mig för honom varje dag, säger Louis om att brorsan åkt till Afghanistan.

Mamma bekräftar att det är nog Louise som tycker att det är jobbigast i familjen att sonen är borta.  Louise fick tillsammans med övriga besökare i Karlsborg lyssna till chefen för FS 22, Anders Löfberg, i en inspelad videohälsning från Afghanistan om hur de första månaderna varit för den svenska styrkan.

FS 22 med personalofficerarna Fredrik Kättström och Conny Kristiansson har åkt hem till Sverige för att informera anhöriga om läget i Afghanistan. Totalt har drygt 600 personer kommit till träffarna som anordnats i Luleå, Halmstad, Stockholm och Karlsborg. Rundresan avslutades på lördagen i Karlsborg på K 3, som varit ansvarigt för bemanningen av förbandet.

Fokus under dagarna var att genom bilder och film visa soldaternas vardag för de anhöriga. Det viktigaste var dock att ge alla tid och möjlighet att ställa de frågor som är naturliga när man har anhöriga långt borta.

Åter till Louise Sahlmén, vad tycker hon nu när hon är på väg hem? Hon tycker att det är skönt att se att brorsan kan träna därnere, det är nått han gillar och gör mycket hemma. Att han fick fira jul och nyår med julbord och champagne i form av alkoholfri cider kändes också bra. Därefter småpratade Louise och familjen om livet i insatsen, sedan var det dags för dem att åka hem. På frågan om vad som varit bäst under dagen funderade Louise en liten stund.
– Nu känns det mycket bättre, jag är inte lika orolig längre. Nu vet jag att han har det bra.