Med olika sikten på framtiden

En del av oss tar dagen som den kommer och andra tar sikte lågt fram i livet. Ända sedan Jacob Glantz från Hudiksvall var liten har han varit intresserad av Försvarsmakten. Nu vid 21 års ålder har han tagit anställning som soldat vid pansarbataljonen i Boden.– Kanske blev jag påverkad av min pappa som gjorde värnplikten i Arvidsjaur eller så är det för jag gillar ordning och reda, säger han

Jacob Glantz till vänster och Samuel Wengholm har olika uppfattning hur långt in i framtiden man ska planera. Hur som helst gillar de båda att vara anställd soldat. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Efter varje skjutmoment utvärderades träffarna och soldaterna fick förslag till förändringar i både skjut- och avfyringsteknik.
Efter varje skjutmoment utvärderades träffarna och soldaterna fick förslag till förändringar i både skjut- och avfyringsteknik. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Det är inte bara skjutning under dagen. Det övas också i vintertjänst med alltifrån att förstärka klädelsen till att hela tiden hålla sig torr. Och som här på bild att värma upp sig genom att springa en stund.
Det är inte bara skjutning under dagen. Det övas också i vintertjänst med alltifrån att förstärka klädelsen till att hela tiden hålla sig torr. Och som här på bild att värma upp sig genom att springa en stund. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Adam Mujagic, övningsledare och officer vid pansarbataljonen i Boden. ”I dag bedrivs grundläggande övning i precision och snabbskytte för att ta reda på vilken nivå soldaterna befinner sig på inför kommande utbildning.”
Adam Mujagic, övningsledare och officer vid pansarbataljonen i Boden. ”I dag bedrivs grundläggande övning i precision och snabbskytte för att ta reda på vilken nivå soldaterna befinner sig på inför kommande utbildning.” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Efter varje skjutmoment utvärderades träffarna och soldaterna fick förslag till förändringar i både skjut- och avfyringsteknik. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Det är inte bara skjutning under dagen. Det övas också i vintertjänst med alltifrån att förstärka klädelsen till att hela tiden hålla sig torr. Och som här på bild att värma upp sig genom att springa en stund. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Adam Mujagic, övningsledare och officer vid pansarbataljonen i Boden. ”I dag bedrivs grundläggande övning i precision och snabbskytte för att ta reda på vilken nivå soldaterna befinner sig på inför kommande utbildning.” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Jacob Glantz, har länge haft siktet inställt på en karriär inom Försvarsmakten. Redan som 16-åring gick han med i Sjövärnskåren som är flottans ungdomsorganisation och var med på sommar- och vinterläger. Nu efter en nyligen avslutad grundläggande militär utbildning, GMU, i Boden har han skrivit ett åttaårigt kontrakt som konturenligt tjänstgörande soldat,GSS/K.
– Nu är jag soldat och det är liksom en enkel livsstil för mig som jag gillar. Men framöver vill jag avancera och bli officer för att hålla motivationen uppe. Jag tror att någon gång i framtiden får man en svacka och behöver någon form av motivationshöjare.

Till skillnad från Jacob Glantz har hans soldatkollega Samuel Wengholm inte planerat sin framtid så långt.
– Det var nog idrotten eller det att jag ville bli polis eller väktare som fick mig till yrket. På en rekryteringsmässa i Uppsala träffade jag officerare som informerade mig om den grundläggande militära utbildningen. Och på den vägen är det. Nu har jag nyligen avslutat GMU och blivit anställd som soldat. Jag trivdes med gemenskapen och den ordning och reda som finns inom Försvarsmakten. Fast själv har jag inte varit en ordningsmänniska utan mitt rum hemma var som ett bombnedslag, säger han och skrattar. Nu har jag siktet inställt på är en insats i Afghanistan om drygt ett år.

Övning på skjutbanan

Under dagen övade de två och deras kollegor vid Rödbergets skjutbana i Boden grundläggande precision och snabbskytte med Automatkarbin 5. Båda tyckte det var skönt att komma ut i friska luften och snön efter att de tidigare två veckorna genomfört teoretisk utbildning inomhus.

GSS/K : Kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman.