God dag, flygare!

Med de orden inledde flygvapeninspektör Micael Bydén flygskolans examensceremoni för de 17 elever som det gångna året genomfört sin grundläggande utbildning till att bli transport-, strids- respektive helikopterpiloter och därmed nått en milstolpe i sin väg mot pilot i Försvarsmakten.

Försvarsmaktens insatschef, tidigare flygvapeninspektör Anders Silwer skakar hand med sergeant Simon Qvist som genomfört sin grundläggande helikopterutbildning med godkänt resultat. – Det här är en milstolpe i min karriär, säger Qvist. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Eleverna hjälper varandra att sätta på sig sin gyllene flygarvinge.
Eleverna hjälper varandra att sätta på sig sin gyllene flygarvinge. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Flygvapeninspektör Micael Bydén delade ut flygarvingarna.
Flygvapeninspektör Micael Bydén delade ut flygarvingarna. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Personal från flygskolan och de 17 examinerade eleverna (närmast i bild) uppställda under examensceremonin.
Personal från flygskolan och de 17 examinerade eleverna (närmast i bild) uppställda under examensceremonin. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Eleverna hjälper varandra att sätta på sig sin gyllene flygarvinge. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Flygvapeninspektör Micael Bydén delade ut flygarvingarna. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten
Personal från flygskolan och de 17 examinerade eleverna (närmast i bild) uppställda under examensceremonin. Foto: Jan Basilius/Försvarsmakten

Den flygförarexamen som genomfördes under torsdagen på flygskolan på Malmen i Linköping var unik ur flera perspektiv. Dels var det första gången som en gemensam examensceremoni för transportflyg-, stridsflyg-, och helikopterpiloter genomfördes. Dels var det också den till antalet examinerade piloter största examen på många år, och den absolut största sedan flygskolan etablerades på Malmen.

Till tonerna av Arméns Musikkår erhöll samtliga elever utbildningstecknet flygarvingen som ett tecken på att de allihop är godkända från den grundläggande flygförarutbildningen.

– Ni är på väg in i vad jag påstår är världens bästa flygvapen i sin storleksklass. Vi har en mycket kompetent och professionell personal, och förutom att vi övar med utländska förband i större internationella övningar har vi i skarpa insatser visat att vi håller hög klass, att vi levererar det som efterfrågas och att vi är att lita på.

Materiellt står vi oss också mycket bra med kvalificerade stridsflygplan, moderna helikoptrar och stridsledningssystem och troligen världens mest effektiva basorganisation i relation till antalet operativa flygplan. Ni flygelever är välkomna in i detta flygvapen, och ni är en förutsättning för dess fortlevnad, sa flygvapeninspektör Micael Bydén under sitt tal.

Kadett Adam Jönsson, blivande stridspilot och en av de examinerade var glad efter att få ha mottagit sin vinge.

– Just nu känns det bara bra. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb än stridspilot, det ger mig det bästa av två världar, dels den akademiska mentala biten, men också den fysiska. Om man ser till utbildningen så har den varit väldigt ”hands on” och gått fort, redan andra dagen taxade vi på plattan för att tredje dagen vara i luften. Det är en naturlig stegring under hela utbildningen, och den första flygningen med skolflygplanet SK60 gjorde vi somras. Nu väntar en tid på Karlberg och taktisk utbildning innan jag till slut får flyga Gripen, vilket jag naturligtvis ser fram emot.

Närvarande under den högtidliga ceremonin fanns också anhöriga och vänner till eleverna, 25-års pilotjubilarer, flygskolans personal och särskilt inbjudna, vilka efter ceremonin fick se en flyguppvisning med både Gripen och Helikopter 15.