Generalsbesök vid den svenska insatsen i Kosovo

Ett mycket uppskattat besök av två generaler hos KS24. Den nyutnämnde chefen för insatsledningen, Anders Silwer och arméinspektör Berndt Grundevik har varit vid den svenska styrka, KS 24, i Kosovo.

Besöket avslutades med en visit på högkvarteret för KFOR Foto: KFOR
Både generalerna personalen på LMT var nöjda med besöket.
Både generalerna personalen på LMT var nöjda med besöket. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
Efter frukosten genomfördes en kortare promenad i centrala Pristina, under ledning av major Björn Svensson.
Efter frukosten genomfördes en kortare promenad i centrala Pristina, under ledning av major Björn Svensson. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
I Gracanica var det nya genomgångar och besök ute i kommunen.
I Gracanica var det nya genomgångar och besök ute i kommunen. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
Både generalerna personalen på LMT var nöjda med besöket. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
Efter frukosten genomfördes en kortare promenad i centrala Pristina, under ledning av major Björn Svensson. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten
I Gracanica var det nya genomgångar och besök ute i kommunen. Foto: Thomas Rydh/Försvarsmakten

Något trötta efter en lång flygresa från ett besök vid den svenska styrkan FS21 i Afghanistan landade insatschef Anders Silwer och arméinspektör Berndt Grundevik för ett besök i ett kallt och snötäckt Pristina, Kosovo. Det blev ingen lugn inledning på besöket utan generalerna eskorterades direkt upp till Camp Film City, huvudbasen för den svenska styrkan i Kosovo. Där fick de lyssna på mycket intressanta genomgångar och fick en god inblick i det aktuella läget i Kosovo

Dagen efter väntade besök ute på de båda svenska LMT (Liasion and Monitoring Team). Morgonen började med att de båda besökarna åkte till det LMT som är grupperade inne i de centrala delarna av Pristina. Där åts det en gemensam frukost och samverkansofficerarna i teamet fick en bra möjlighet att redogöra för sitt arbete innan det blev en promenad i centrala Pristina.

Efter Pristina fortsatte färden vidare ut på ”landsbygden” och till nästa LMT, som är grupperade i en kommun som heter Gracanica. Därifrån gick färden tillbaka till Camp Film City och det blev även en kort visit vid den tidigare campen för den svenska styrkan i Kosovo, Camp Victoria. Sverige lämnade Camp Victoria i juni 2011.

Innan avresan till Pristina flygplats samlades besökarna och några representanter ur KS24 för en sista uppsummering. De båda generalerna var nöjda med besöket och hade många bra reflektioner över vad som redovisades och diskuterades.