De första Blackhawk-helikoptrarna överlämnade

Tisdagen den 17 januari överlämnade Försvarets Materielverk, FMV, de två första Blackhawk-helikoptrarna till Försvarsmakten under en ceremoni på Helikopterflottiljen, Linköping.

De två första Blackhawk UH-60M, som har den svenska beteckningen Helikopter 16, överlämnades till Försvarsmakten under tisdagen den 17 januari vid en ceremoni på Helikopterflottiljen i Linköping. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
”Jag är väldigt stolt över att kunna välkomna Helikopter 16. Att vi står här idag är ett bevis på en fantastiskt bra insats från alla inblandade, både här i Sverige och i USA”, sa ÖB Sverker Göranson under ceremonin.
”Jag är väldigt stolt över att kunna välkomna Helikopter 16. Att vi står här idag är ett bevis på en fantastiskt bra insats från alla inblandade, både här i Sverige och i USA”, sa ÖB Sverker Göranson under ceremonin. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson och FMV:s generaldirektör Gunnar Holmgren.
ÖB Sverker Göranson och FMV:s generaldirektör Gunnar Holmgren. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
”Blackhawk är en välbeprövad helikopter som är redo att lösa sin uppgift direkt.” sa försvarsminister Sten Tolgfors.
”Blackhawk är en välbeprövad helikopter som är redo att lösa sin uppgift direkt.” sa försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
”Jag är väldigt stolt över att kunna välkomna Helikopter 16. Att vi står här idag är ett bevis på en fantastiskt bra insats från alla inblandade, både här i Sverige och i USA”, sa ÖB Sverker Göranson under ceremonin. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson och FMV:s generaldirektör Gunnar Holmgren. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
”Blackhawk är en välbeprövad helikopter som är redo att lösa sin uppgift direkt.” sa försvarsminister Sten Tolgfors. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

Efter att regeringen bara för ett och ett halvt år sedan fattade beslut om anskaffning av ett nytt helikoptersystem välkomnas nu den nya medeltunga helikoptertypen till Försvarsmakten. De nya helikoptrarna har den svenska beteckningen Helikopter 16. Vid tisdagens ceremoni deltog bland annat överbefälhavare Sverker Göranson, försvarsminister Sten Tolgfors och FMV:s generaldirektör Gunnar Holmgren.

– Jag är väldigt stolt över att kunna välkomna Helikopter 16. Systemet kommer att fylla en viktig uppgift i helikopterbataljonen, inte bara nationellt utan också internationellt. Utan tvekan kommer Helikopter 16 också att stärka Försvarsmaktens förmåga i framtiden, sa överbefälhavare Sverker Göranson.

– Jag vill samtidigt uttrycka min tacksamhet till de som gjort detta möjligt. Att vi står här idag är ett bevis på en fantastiskt bra insats från alla inblandade, både här i Sverige och i USA.

Helikoptrarna kommer att vara baserade på Helikopterflottiljen i Linköping. På plats under ceremonin fanns även de nyutbildade teknikerna och piloterna som redan nu börjat arbeta med det nya helikoptersystemet.

– Blackhawk är en välbeprövad helikopter, vilket är ett av skälen till att vi nu har dem på plats och är redo att lösa sin uppgift redan från start. Helikopter 16 kommer att innebära nya och utökade möjligheter för Sverige att samverka med andra nationer, liksom bidra till att lösa kvalificerade uppgifter nationellt, sa försvarsminister Sten Tolgfors.

Blackhawk UH-60M som Sverige beställt är den modernaste versionen med bland annat glascockpit och modern digital avionik. 15 stycken är beställda vilka ska vara färdiglevererade under 2013. De kommer då att ersätta Helikopter 10 i Afghanistan och där utgöra ett stöd åt Isaf-styrkan där de främst kommer att användas för Medevac, det vill säga transport av skadad under medicinsk vård.