Vinterlära för lärare

I takt med vinterns intåg tar också kursverksamheten vid Försvarsmaktens vinterenhet fart. Onsdagen den 7 december startade kursen ”Övningsledare vinter” i Arvidsjaur.– Det är femte året i rad vi kör den här kursen där vi utbildar de som sedan ska utbilda och leda soldater under vinterövningar, berättar kapten Roland Fürstenhoff, kurschef.

Vinterutbildare på vinterutbildning, 13 officerare genomför nu kursen ”Övningsledare vinter”. Bilden är från onsdagens utbildningspass i grundläggande skidteknik. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Årets kurs har samlat totalt 13 deltagare från Livgardet i Kungsängen, Trängregementet i Skövde , Göta ingenjörregemente i Eksjö, Sjöstridsskolan i Karlskrona, Militärhögskolan Karlberg och Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad. Kursen har år har förlängts och genomförs under sju dagar.
– Vi har tidigare genomfört den under fyra dagar men till i år har vi lagt in mer praktik så vi håller på i sju dagar, säger Roland Fürstenhoff.

Tips och trix

Kursen ”Övningsledare vinter” syftar till att deltagarna efter genomförd utbildning ska kunna verka som övningsledare vid vinterutbildningar och vinterövningar. För många av deltagarna är årets kurs en viktig del i förberedelserna inför den internationella vinterövningen Cold Response som går av stapeln i Nordnorge i mars 2012.
– Kursen är egentligen inte speciellt avancerad, vi på Vinterenheten har ju hela tiden koll på forskning, utrustning och nya rön som underlättar när man ska utbilda och leda trupp i vinterförhållanden. Vi ger deltagarna enkla tips och förslag på grundläggande vinterövningar som de kan hålla med sina soldater. Det är mycket sunt förnuft och det som är av största vikt är säkerheten, vi vill ju inte ha några kylskador när vi utbildar våra soldater, fortsätter Roland Fürstenhoff.

Tillbaka i Arvidsjaur

En av kursdeltagarna är förste sergeant Filiph Paulsson som arbetar på Säkerhetsbataljonen på Livgardet i Kungsängen.
– Jag ska vara med och utbilda våra soldater i vintertjänst så den här kursen är perfekt för mig. Det är inte första gången jag är i Arvidsjaur, jag gick specialistofficersutbildningen för ett par år sedan och då hade vi vår vinterutbildning här, berättar Filiph Paulsson.

En annan av deltagarna är löjtnant Micael Smedberg, plutonchef på Militärhögskolan Karlberg.
– Vi åker hit med våra kadetter på vinterutbildning under början av 2012 så den här kursen är jätteviktig för mig. Det är ett tag sedan jag själv deltog i något liknande, det var när jag gjorde lumpen 2003, säger Micael Smedberg.

Fullspäckat schema

För deltagarna startade kursen i högsta fart, första kursdagens schema var fullspäckat redan från 07.30 på morgonen, uthämtning av vinterutrustning, teoripass ”Människan i kyla”, kylskadeenkät och genomgång av nyheter i utbildningsreglementena ”Kallt väder” och ”Vintersoldat”. Efter lunchen fortsatte det med utbildning i hur man klär sig på rätt sätt för tjänst i vinterklimat. Första kursdagen avslutades med tillpassning av skidor och grundläggande skidteknik.
– Härligt att vara igång, men vi hade gärna sett att fler hade anmält sig och deltagit. ”Övningsledare vinter” är en enkel och bra förberedande kurs för de som ska hålla i vinterutbildning, avslutar kurschefen Roland Fürstenhoff.