Tillämpar och utvecklar tidigare kunskaper

Det är nu drygt tio dagar kvar av den grundläggande militära utbildningen, GMU, vid I 19. Tjugonio av trettio rekryter har genomfört sitt första dygn ensamma under bar himmel.– Det har gått jättebra, det var faktiskt lättare än jag trodde, säger Viktor Lundberg, Luleå och Karl Fröberg, Södertälje. Nu väntar den fortsatta karriären i Försvarsmakten för huvuddelen av rekryterna.

Efter en natt ensam i terrängen tog sig Karl Fröberg, Södertälje, tid att byta lite blöta kläder. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Till vänster, Mathias Vainionpää, övningsledare och plutonchef för GMU berättar: ”Rekryterna har under hela utbildningen varit oerhört ambitiösa och vill veklingen göra rätt för sig. De satsar allt för att klara av det här.”
Till vänster, Mathias Vainionpää, övningsledare och plutonchef för GMU berättar: ”Rekryterna har under hela utbildningen varit oerhört ambitiösa och vill veklingen göra rätt för sig. De satsar allt för att klara av det här.” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Louise Borg, Enköping, är en av 29 som startade utbildningen i höstas och som nyligen avslutat ett dygn ensam i terrängen.
Louise Borg, Enköping, är en av 29 som startade utbildningen i höstas och som nyligen avslutat ett dygn ensam i terrängen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Magnus Jonsson, I 19, berättar hur viktigt det är att kunna göra upp eld samtidigt som han visar hur och vad man kan använda.
Magnus Jonsson, I 19, berättar hur viktigt det är att kunna göra upp eld samtidigt som han visar hur och vad man kan använda. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Till vänster, Mathias Vainionpää, övningsledare och plutonchef för GMU berättar: ”Rekryterna har under hela utbildningen varit oerhört ambitiösa och vill veklingen göra rätt för sig. De satsar allt för att klara av det här.” Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Louise Borg, Enköping, är en av 29 som startade utbildningen i höstas och som nyligen avslutat ett dygn ensam i terrängen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Magnus Jonsson, I 19, berättar hur viktigt det är att kunna göra upp eld samtidigt som han visar hur och vad man kan använda. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Efter en varm och snöfattig höst har kallgrader och snö anlänt till Norrbotten. Just då övas det på Kusträsk skjutfält. GMU-utbildningen är inne på sitt nästa sista övningsprojekt, ”aldrig ge upp”.
– Övningens mål är att prova på och utveckla kunskaper från tidigare genomförda projekt under utbildningstiden. Under åtta dygn ska de lära sig att lösa uppgifter under krävande förhållanden. Det har visat sig att rekrytens föräldrar tror att hon/han klarar 20 procent av de uppgifter de ställs inför. Rekryten själv tror att hon/han klarar 50. Befälet tror däremot att de klarar 80 procent men i själva verket visar de sig att rekryten klarar för det mesta 100 procent. Då förstår de att man klarar mer än vad man tror och det ökar självinsikten samtidigt som det stärker självförtroendet, säger Mathias Vainionpää, övningsledare och plutonchef för GMU. Rekryterna har under hela utbildningen varit oerhört ambitiösa och vill verkligen göra rätt för sig. De satsar allt för att klara av utbildningen och som det ser ut idag har cirka två tredjedelar av rekryterna tänkt sig en fortsättning inom Försvarsmakten.

Louise Borg, Enköping, är en av de 29 som startat utbildningen i höstas och nyligen avslutat ett dygn ensam i terrängen. Under dygnets första hälft funderade Louise hur hon skulle klara uppgiften men det löste sig eftersom.
– Det var faktiskt jättekul att prova på. Tiden rullade på och totalt har jag nog sovit nio timmar. Under några små granar band jag fast en pinne och gjorde ett vindskydd med lite granar ovanpå. Under hade jag granris och ett liggunderlag och själv låg jag i dubbla sovsäckar. Nu ser hon fram emot att få avsluta utbildningen och börja på universitetet och plugga till landskapsarkitekt.


Karl Fröberg, Södertälje, tyckte också att det gått riktigt bra under dygnet.
– Jag byggde en bivack under en gran och med hjälp av puppan, ett litet enmanstält för att sedan krypa ner i min sovsäck och vakna först 15 timmar senare.

Efter övningens slut tar sista projektet vid – avslutningen. Under den veckan utför de vård av egen utrustning och de gemensamma lokalerna. Rekryterna får sina vitsord och en officiell avslutningceremoni genomförs.