Testar utrustning för framtidens soldater

Under vintern 2011-2012 kommer som vanligt vinterverifieringar av svensk soldatutrustning och specialfordon genomföras vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur och Boden. Den här vintern har även utländska enheter valt att göra sina materieltester i Norrbotten. Först ut att testa sin utrustning är Tyskland.

Vintertester av utrustning för framtidens tyska soldater på Arvidsjaurs skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

På övningsfältet i Arvidsjaur genomför sedan snart två veckor tillbaka en Tysk delegation olika försök och tester av soldatutrustning.
– Det är tyska infanteriskolan i Hammelburg som med stöd av Bergs- och vinterskolan i Mittenwald som är här och gör sina avslutande försök med soldatutrustning, berättar kapten Erik Hansson, projektledare vid Vinterenheten.

Vi från Vinterenheten har varit med från början och hjälp till med planläggning och förberedelser och allt som måste ordnas runt omkring. Under testperioden har vi hållit utbildningspass samt hjälp till med uppföljning och annat som behövs för att det ska fungera smidigt. I övrigt är dem i stort sett självgående, de har till exempel med sig egen läkare, sjuksköterska, filmteam och personal från det tyska materielverket, fortsätter Erik Hansson

Väl omhändertagna

– Det vi testar här är det som soldaterna har på sig och bär med sig, det är främst kläder men även många typer av elektronik och teknisk utrustning som soldaterna bär på. Allt har fungerat mycket bra. Före vi kom hit till Sverige har vi testat vår utrustning på en rad platser runt om i världen men vi har aldrig blivit så väl omhändertagna som här. Det är lätt att kommunicera med våra värdar från Vinterenheten och det är enkelt att ta sig ut på fältet och komma igång att jobba. Det gör att vår tid här i Arvidsjaur används så effektivt som möjligt, säger överstelöjtnant Dietmar Helwig från Bergs- och vinterskolan i Mittenwald.

Testerna är uppdelade i två linjer, en där utrustning för vanliga soldater provas under vinterförhållanden. Den andra linjen testar utrustning för framtidens tyska specialsoldater, till exempel för påfrestande infanteri-, jägar- och fallskärmsjägartjänst.
– Det har fungerat bra även om det gärna hade fått vara lite kallare. Vi har kunnat göra många tester och vi har kunnat samla ihop information för att sammanställa ett väl underbyggt testresultat. Vi har dessutom kunnat identifiera en del svagheter, berättar kapten Christian Stahl från testteam Merzig.

Värdefulla tips

För att testa utrustning för ”Framtidens soldat” har en grupp som främst utgörs av fallskärmsjägarsoldater med erfarenhet från olika internationella insatser. Alexander Fabian är en av de soldater som testar den nya utrustningen.
– Det är bra att vi får testa det vi ska använda i framtiden noggrant, i olika länder och klimatförhållanden. Förutom att testa utrustning är det nyttigt att få vara i andra länder och se andras utrustning och uppträdande den här extrema vintermiljön. En av officerarna härifrån höll en genomgång ute i fält där vi fick många värdefulla tips för att klara kylan. Sådant värdesätter jag mycket, säger Alexander Fabian från testteam Seedorf.

– Det är roligt att höra att våra gäster har trivs bra här hos oss på Vinterenheten. Det är ett kvitto på att vårt koncept där vi erbjuder en plattform för tester och försök av utrustning fungerar, avslutar major Tony Gustafsson, chef för Försvarsmaktens vinterenhets utbildningsavdelning i Arvidsjaur.