Ser ljuset i mörkret

På Artilleriregementets sensorkompani genomfördes under början av december grundläggande utbildning på mörkerutrustning under ledning av befäl ur radarplutonen. Soldaterna har främst utbildats på bildförstärkare men även en orienterande utbildning på IR-kameran som ingår i eldlednings- och observationsinstrumentet, EOI.

De ser ljuset i mörkret, i början av december utbildades soldater vid sensorkompaniet på bland annat bildförstärkare. Foto: Niklas Nyström/Försvarsmakten
Förste sergeant Andreas Grefve förevisar för truppen hur man applicerar Monovaren på huvudet.
Förste sergeant Andreas Grefve förevisar för truppen hur man applicerar Monovaren på huvudet. Foto: Niklas Nyström/Försvarsmakten
Eldlednings- och observationsinstrumentet EOI.
Eldlednings- och observationsinstrumentet EOI. Foto: Försvarsmakten.
Förste sergeant Andreas Grefve förevisar för truppen hur man applicerar Monovaren på huvudet. Foto: Niklas Nyström/Försvarsmakten
Eldlednings- och observationsinstrumentet EOI. Foto: Försvarsmakten.

Bildförstärkaren, Monovaren, som även kallas kallas ”röret”, förbättrar befintligt ljus, man kan helt enkel se ljuset i kolsvart mörker. Utan mörkerutrustningen ser inte soldaterna någonting när de verkar ute under kvällar och nätter. Med Monovaren, som sitter framför soldatens ena öga framträder terrängen i ett ljusgrönt sken och soldaten kan utföra sina uppgifter. Men det kräver många timmars träning med ”röret”.

Övningarna som genomförts med en jämn stegring började med lättare övningar i form av att soldaterna fick ta isär och sätta ihop automatkarbinen, AK 5, i mörker inomhus. Utbildningsveckan avslutades med en mörkerorientering.
– För att bli duktig på Monovaren krävs det att man får ”många timmar med röret” det vill säga att man får använda den så mycket som möjligt utomhus i mörker.  En viktig lärdom som både elever och vi lärare dragit under utbildningen är att det är en konst att läsa kartan med bildförstärkare, berättar instruktören Andreas Grefve.

– Nästa steg efter den är här utbildningen är skjututbildning i mörker då man fyller på med IR-lampor på vapnet för att kunna strida med monovar. Sedan så ska även förarna utbildas i körning med monovar där det krävs stort fokus och fordonskännedom för att kunna framföra fordonet i totalt mörker, avslutar Andreas Grefve.