Olika inriktningar inför framtiden

Det är nu några timmar till militär utryckning civila kläder – MUCK – för rekryterna vid pansarskyttekompaniet vid I 19. Tjugonio av trettio har nu nått ända in i kaklet. Det som skiljer rekryterna åt är olika framtida mål.

Tre rekryter med olika inriktningar efter muck. Från vänster Emil Åström, Kalix, ska söka GSS/T. Linnéa Söderströmm, Malmö, fortsätter i Försvarsmakten och Ludvig Werkmäster, Skellefteå, väljer att resa och se sig om i världen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Under näst sista dagen genomfördes materielinventering och komplettering av egen utrustning.
Under näst sista dagen genomfördes materielinventering och komplettering av egen utrustning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mathias Wainionpää, arbetar med att färdigställa rekryternas vitsord. Ett betyg som kan användas i framtiden.
Mathias Wainionpää, arbetar med att färdigställa rekryternas vitsord. Ett betyg som kan användas i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Nu är det bara timmar innan GMU-plutonen upplöses och ställer upp för sista gången.
Nu är det bara timmar innan GMU-plutonen upplöses och ställer upp för sista gången. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Under näst sista dagen genomfördes materielinventering och komplettering av egen utrustning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Mathias Wainionpää, arbetar med att färdigställa rekryternas vitsord. Ett betyg som kan användas i framtiden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Nu är det bara timmar innan GMU-plutonen upplöses och ställer upp för sista gången. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

För tre månader sedan kom 30 förväntansfulla ungdomar till Boden för att göra den grundläggande militära utbildning, GMU. Alla utom en slutförde.
– Av de 29 rekryter som fullföljde utbildningen tar nitton anställning vid 2:a pansarskyttekompaniet två på trosskompaniet och en vid 1:a pansarskyttekompaniet. Ytterligare en har valt att söka vidare som GSS/T samtidigt som en annan har tänkt sig en framtid som tolk, också det inom Försvarsmakten. Vi är jättenöjda med antalet som fortsätter och det ska bli roligt att börja jobba tillsammans, säger Mathias Wainionpää, plutonchef för GMU.

Materielinventering

Dagen före muck genomförde rekryterna materielinventering och komplettering av egen utrustning. De som skulle avsluta sina kontrakt lämnade igen allt utom sägnkläder och uniform. Övriga maganiserar egen utrustning inför en anställning efter nyår.

Linnéa Söderströmm, Malmö, är en av de som ska fortsätta.
– Det ska bli skönt och mucka och få vila upp sig hemma bland nära, kära och kompisar. Den 8:e januari är jag tillbaka igen i Boden och ser fram emot att lära mig mer. Linnéa som egentligen skulle bli polis men ändrade sig under sin gymnasietid där hon kom i kontakt med Försvarsmakten. Det bästa med GMU:n har varit kamratskapen och allt vi lärt oss.


Emil Åström, Kalix, kommer däremot lämna in sin utrustning för att börja om på sitt jobb vid Ferruform i Luleå.
– Jag har beslutat mig för att söka GSS/T efter GMU:n . Fördelen är att jag vid sidan av mitt civila arbeta och liv kan arbeta för Försvarsmakten. GMU:n har varit bra och vitsorden vi fått kan jag ha användning för i framtiden. Om någon frågar mig om GMU skulle jag rekommendera den. Nu ser jag fram emot muck – det är alltid kul att slutföra någonting.

Ludvig Werkmäster, Skellefteå, ska däremot inte fortsätta.
– Visst kan jag tänka mig en framtid inom Försvarsmakten. Men just nu vill jag göra något annat. Framtiden är oviss. Först och främst vill jag ut och resa eller så söker jag högskola. Om jag nu inte får ett au pair jobb som jag sökt i New York. Helt klart har tre månader varit en lagom tid att pröva på och se om Försvarsmakten är någonting för mig.