Ny insatschef

Med påbrå och namn från en fältskär på P 7: s övningsområde blir Anders Silwer ny insatschef för Försvarsmakten. Han ser inledningsvis tre prioriterade områden: Att fortsätta bygget av den nya insatsorganisationen, att fortsätta leverera i Afghanistan och att genomföra en nationell försvarsplanering.

Anders Silwer blir ny insatschef för Försvarsmakten. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Den nye insatschefen beskriver sig själv som analytisk och målinriktad som, vid sidan om arbetet, också är pappa och make.

– Jag har själv varit i Afghanistan vid fyra tillfällen, i Kosovo och besökt vår insats på Sigonellabasen, berättar Anders Silwer. Men jag har inte själv varit i strid.

Han växte upp på landsbygden i nordvästra Skåne och blev som tioåring biten av att flyga. Detta sedan en kusin tagit med honom upp i ett privatflygplan. Och som försvarsintresserad var det naturligt att gå med i den lokala skytteföreningen. Inledningen av den militära karriären blev att utbilda värnpliktiga för markförsvar men 1982 började Anders Silwer att flyga. Först Draken. Vid en av stridsövningarna blev hans rotekamrat tvungen att skjuta ut sig.

– Då agerar man med automatik, all övningstid ger att beslut och handlingar sitter i ryggmärgen, förklarar han.

Sedan dess har han flugit in sig på Gripen, ett system som han har drygt 200 flygtimmar i. Och just vidareutvecklingen av Gripen blir en fråga i hans nya roll.

– Som flygvapeninspektör har jag haft att lyfta just luftförsvarsfrågorna. Som Chef Insats är Gripen en kugge, förvisso viktig, men ändå en kugge i en större palett av förmågor som tillsammans är Sveriges försvarsmakt.

Samma vecka som Anders Silwer utnämndes fattade riksdagen beslutet att börja neddragningen av det svenska bidraget i Afghanistan sent 2012. Något han nu har att genomföra.

– Vi har nästan ett år på oss att planera för den omställningen, konstaterar han. Den afghanska armén har ju vuxit sig starkare i vårt område och antalet attacker har också gått ned. Dessutom ska vi fortsätta med utbildningen av de afghanska soldaterna.

Den private Anders Silwer bor på Lidingö, är gift och har tre barn. Med den lilla båten angör han ett antal öar i Stockholms skärgård varje sommar. Och namnet då – Silwer?

– Ett antal generationer tillbaka fanns det en fältskär på P 7 som bodde i Silvåkra, en plats som jag fortfarande tror tillhör övningsområdet. Därifrån kommer mitt gamla soldatnamn.

Till ny flygvapeninspektör har Micael Bydén utsetts.