Minskat antal attacker i Afghanistan

– Det finns goda möjligheter för de afghanska säkerhetsstyrkorna att arbeta konstruktivt för att skapa säkerhet och en positiv utveckling, sa arméinspektör Berndt Grundevik, vid den pressträff som hölls på högkvarteret under torsdagen.

Arméinspektören berättade att antalet attacker som den svenska kontingenten råkat ut för under tiden juni-november minskat rejält jämfört med samma period förra året. Förra året var det 58 attacker, i år 19. Vid en operation som nyligen genomfördes tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor gav över hundra motståndare upp och överlämnade sig till myndigheterna.

– Läget i det svensk-finska ansvarsområdet har blivit betydligt stabilare, men i övriga delar av Afghanistan är det fortfarande väldigt osäkert, sa Berndt Grundevik.

Insatschef Anders Lindström kommenterade den överenskommelse som alliansregeringen gjort med socialdemokraterna och miljöpartiet om att Sverige kommer leda Nordic Battlegroup tidigast 2015, och inte 2014 som det sagts tidigare.

– Det är bra med bred parlamentarisk enighet. Detta ger oss också bättre framförhållning att planera, sa Anders Lindström.